Čokolada je za psa lahko nevarna!

Nemalokrat ste se na nas obrnili z vprašanjem, ki se dotika sladkega razvajanja naših kosmatincev. Nazadnje se je vprašanje glasilo takole: "Zanima me, ali je čokolada za psa nevarna? Moj pes jo obožuje, pa me zanima, če lahko tu in tam malo razvajam s koščkom ali dvema?"

 

Tudi tokrat smo se po strokovno razlago napotili v Veterinarsko ambulanto Usar, ki za naš portal pripravlja tudi Veterinarske nasvete. Dr. vet. med. Tanja Usar je zapisala:

 

Čeprav se veliko psov vse svoje življenje neumorno sladka s čokolado in se jim razen umazanih čokoladnih brkov ne zgodi nič, pa je dobro vedeti, da jim lahko ta slastna pregreha povzroči tudi kakšno nevšečnost.

 

Teobromin, alkaloid, ki ga najdemo v čokoladi, pridobivamo iz semen in listov rastlin rodu Theobroma (kakavovec). V kasnejši, poproizvodnji stopnji ga najdemo največ v temni čokoladi, nekoliko manj v mlečni, najmanj pa ga je prisotnega v beli različici. Da je popoldanski čokoladni prigrizek Flokiju škodoval lahko opazimo nekje uro do štiri ure po sladkem zaužitju. Flokiju postane slabo, pojavita se bruhanje in driska, povečano  je uriniranje, redkeje tudi močna bolečina v predelu trebuha zaradi posledičnega vnetja trebušne slinavke.

 

Floki lahko postane pretirano vznemirjen ali slaboten, usklajenost mišičnih gibov je motena (težave pri hoji), v slabšem scenariju pa se pojavijo tudi krči in koma. Terminalni izid zaužitja čokolade je žal lahko tudi smrt, ta nastopi zaradi vpliva alkaloida na srce.

 

Kaj lahko storimo, če posumimo na zastrupitev s čokolado (teobrominom)? Seveda takoj pokličemo svojega veterinarja in odhitimo do njega, psu pa lahko pred tem (če je to seveda mogoče) ponudimo aktivno oglje, ki bo nase vezalo neljubo učinkovino. Načeloma velja, da je prognoza pri zastrupitvi s teobrominom dobra.

 

Kar se pa tiče količine čokolade, ki jo lahko zaužije pes in ta (naj) ne bi povzročala težav, pa lahko v literaturi preberemo, da je 50 mg teobromina na 1 kg telesne teže psa količina alkaloida, pri kateri se lahko pričnejo težave - seveda lahko ta količina odstopa zaradi številnih dejavnikov in specifike vsakega psa.

 

Tema in komentarji na Facebooku

 

Foto: arhiv Pes moj prijatelj

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.