Dehidracija psa je lahko smrtno nevarna!

V vročih dneh lahko pride pri naših psih zelo hitro do dehidracije, zato moramo poskrbeti, da bodo imeli ves čas na voljo dostop do pitne vode! Še posebej v poletnem času je pomembno, da imamo povsod s seboj steklenico vode in posodico, iz katere lahko naš kuža pije. Ne pustimo mu, da pije iz luž, mlak ali jezera, saj s tem tvegamo okužbe in prebavne težave. Najpogostejši razlogi za dehidracijo so pomanjkanje pitne vode, prekomerno slinjenje, povečano sopenje, bruhanje in driska. Dehidracija se pogosteje dogaja poleti, če pes v zelo vročem vremenu pije premalo. V najhujših primerih lahko dehidracija povzroči šok in posledično tudi odpoved notranjih organov.

Fotografija: Dvojno izolirana flaška Lucky 3v1 v kateri voda ostane hladna do 24 ur. Flaško je možno kupiti tukaj

 

Simptomi dehidracije vključujejo izgubo teže, suho sluznico, udrte oči, depresijo, slabotnost, težave z dihanjem, odsotnost uriniranja ali zelo temen urin. Prepoznaven simptom izsušitve telesa je tudi izguba elastičnosti kože, s katero lahko hitro ugotovite ali je vaše žival dehidirana: nežno privzdignete njeno kožo na hrbtu ali vratu, ter jo nato spustite. Če se koža ne vrne v prvotno stanje, je to lahko znak dehidracije.

 

Kako preprečiti dehidracijo? Pes naj ima ves čas pripravljeno posodico s hladno vodo, ki jo večkrat na dan menjajte. Opazujte, koliko vaš kuža pije. Tudi na sprehodih imejte s sabo vedno dovolj hladne vode za psa. Ti lahko zaradi razburjenja celo pozabijo na pitje, zato skrbno opazujte, ali vaš pes popije dovolj vode. Nadzorovanje količine zaužite vode je poleti še bolj pomembno pri bolnih psih, ki imajo drisko ali bruhajo, in pri psih, ki so bili nedavno bolni ali še okrevajo. Če vidite, da pes pije premalo, se posvetujte z veterinarjem. Vedno, ko greste poleti s psom od doma, s seboj vzemite dovolj hladne vode tudi zanj. Če pes pije malo, mu odprite gobček in poglejte, če ima v ustih poškodbe. Vedno poskrbite, da pes lahko pride do posodice z vodo. Če morate psa kdaj privezati, naj bo voda na dosegu.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj 

Fotografija: arhiv Pes moj prijatelj

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.