Dva razloga, zakaj “fleksi” ni primeren za tvojega mladička

Flexi oziroma katerikoli povodec, ki se samodejno “razteguje in krajša”, je pri skrbnikih zelo priljubljen. Večina je prepričana, da na sprehodu omogoča več svobode njihovemu kosmatincu. V resnici, sploh pri mladičkih, pa njegova uporaba lahko povzroči kar nekaj neprijetnosti.

 

Fleksi tvojega mladička uči, da naj vleče

Ja, tako je. Fleksi namreč ustvarja stalen pritisk na psa oziroma na njegovo ovratnico ali oprsnico. To pomeni, da se mladiček in kasneje pasji najstnik sploh ne more naučiti hoje na popuščenem povodcu, ker fleksi pač nikoli ni popuščen. Tudi, če ga kdaj vmes zapneš na navaden povodec, je pes prepričan, da je potrebno občutiti pritisk na vrat oziroma prsni koš, da bosta sploh kam prišla.

 

Najbolj uspešen način, da se kuža nauči pravilne hoje na povodcu je, da razume, da lahko kontrolira svojo hitrost glede na človeka in da bo pri hoji nagrajen, če ne bo vlekel – ne bo čutil pritiska ampak bo lepo sproščeno hodil ob tebi. Ko se štirinožec navadi, da je pritisk nujen, ga je zelo težko prepričati v nasprotno.

 

S fleksijem mladiček stalno čuti pritisk pri vohanju in kontaktu z drugimi psi

Raziskovanje in odkrivanje sveta je osnovna naloga vsakega mladička. Za njegov razvoj je pomembno, da ga pri tem podpiraš in ustvariš varno okolje. Zato je potrebno, da mali kepici omogočiš dovolj časa, da na sprehodu mirno ovohava in “prebere časopise”. Tudi pri kontaktu z drugimi psi naj ima dovolj časa, da jih spozna, ovoha in se jim, če želi, približa in se poigra.

 

Verjeli ali ne, mladičku privezanemu na »fleksi«, nič od zgoraj naštetega ni omogočeno. Zakaj ne? Ker fleksi stalno vleče in povzroča tenzijo. Preko povodca (nezavedno) komuniciraš s svojim psom in stalno napet povodec, napetost prenaša na kosmatinca, ki se šele uči, kako zunanji svet deluje.

 

Si predstavljaš, da komaj čakaš, da se usedeš za mizo z željo, da v miru poješ kosilo v svoji najljubši restavraciji… Takoj, ko dobiš servirano dišečo jed, natakar prime krožnik in ga čisto malo premakne. Pa še malo, pa še malo, potem ti ga vrne na prvotno mesto in drži ves čas, ko ti uživaš v svoji slastni jedi. Bi res užival? Bi bila to dolgo tvoja najljubša restavracija? Konec koncev, saj ti ni nič vzel. Samo krožnik je držal…

 

Podobno se počuti tvoj mladiček, ko je vsak kontakt z okolico in drugimi psi povezan z vlečenjem povodca.

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.