Finska – kjer so doma razlogi za srečo

Finska je dežela pravljic, pomirjujoče narave z jezeri, močvirji in temnozelenimi gozdovi, severnega sija, Muminov in Božička, pa tudi dežela, kjer živijo najbolj srečni ljudje. Organizacija združenih narodov vsako leto objavi letno poročilo o svetovni sreči. In na lestvico najbolj srečnih dežel se redno uvršča Finska.

Prostrani in zasneženi laponski gozdovi so oder, na katerem se vsako leto odvija snežna pravljica. Ravno prav adrenalinska in ravno prav romantična vožnja z motornimi sanmi ali s pasjo vprego v družbi visokih smrek laponskih gozdov in tišine zagotovo daje občutek sreče. In svobode.

 

Če si vsaj enkrat v življenju želimo opazovati severni sij, enostavno moramo obiskati Finsko, ki se v polarnem območju pojavlja od septembra do aprila.

Šale, miti, resnice in rekordi o Fincih in Finski so nekaj najbolj zabavnega. Največja strast Fincev je savna, imeli naj bi jih več kot televizorjev, neredko se v savni srečujejo tudi na poslovnih sestankih. Spijejo 12 kg kave letno na prebivalca in so tudi v tej disciplini rekorderji. Spijejo je namreč dvakrat toliko kot Italijani.

 

Na Finskem se nahajajo tudi najsevernejša postaja metroja, najsevernejša avtocesta in najsevernejši vinograd na svetu. Finska neokrnjena narava z nešteto odtenki zelene je »svobodna« in dostopna vsem. Zrak na Finskem je najmanj onesnažen na svetu, v Helsinkih pa je, glede na večja svetovna mesta, najbolj čista pitna voda. Finci veliko časa preživijo v naravi, v gozdovih in ob jezerih, ne glede na to, ali gre za obdobje polnočnega sonca oziroma »belih noči«, ko sonce komaj zaide za obzorje, ali obdobje polarne noči oziroma »podaljšanega črnega petka«, kot sami imenujejo obdobje od oktobra do marca, ko so dnevi kratki.

Juhannus, finsko kresno praznovanje poletnega solsticija, je pomemben dogodek, ki poteka v času najdaljšega dne v letu. Je edinstven finski praznik, ki pokaže, koliko veselja prinašata poletje in uživanje v neskončni dnevni svetlobi, kako radi imajo ljudje naravo in kako pomembna je skupnost. To je starodavna tradicija, čaroben dogodek in nepozabno doživetje. Prvotno pogansko praznovanje je bilo poklon Ukku, bogu groma. Ker je nadzoroval dež, si moral biti do njega prijazen, da bi dobil dobro letino. Ob tej priložnosti so se prižigali kresovi, kokko, ki so pomemben del praznovanja še dandanes. Veliki ognji, pogosto zgrajeni v bližini jezer ali oceanov, ustvarjajo čarobno vzdušje, saj se njihova svetloba odbija od vode. Niso le lepi na pogled, ampak so po stari modrosti znak zaščite in čistoče.

 

Finska se pohvali z močno tradicijo oblikovanja, ki je znano po svoji funkcionalni preprostosti, praktičnosti ter harmonični mešanici oblike in funkcije. Osredotoča se na ustvarjanje izdelkov brezčasne kakovosti. Ta pristop je zakoreninjen v finskem etosu praktičnosti in učinkovitosti. Marimekko je eno najbolj znanih finskih oblikovalskih podjetij, znano po svojih drznih in barvitih vzorcih, ki se nanašajo na tekstil, modo in izdelke za dom. Alvar Aalto pa je legendarni finski arhitekt in oblikovalec. Njegovi dizajni imajo pogosto ukrivljene oblike, znan pa je po vazi Aalto, ki je ikona finskega oblikovanja.

 

Kar je Pika Nogavička za Švedsko, so Mumini za Finsko. Zgodbo o najmočnejši deklici na svetu je ustvarila švedska pisateljica Astrid Lindgren, simpatična pravljična bitja pa finska pisateljica in slikarka Tove Jansson. Obe sta začeli ustvarjati med drugo svetovno vojno in s svojim delom pomembno vplivali na življenja otrok po vsem svetu.

Finska je tudi dežela »heavy metala«. Glede na število prebivalcev ima največ tovrstnih glasbenih skupin na svetu. Obstaja celo otroška glasbena skupina Hevisaurus, poznana tudi po tem, da so člani oblečeni v kostume dinozavrov.

Svetovljansko prestolnico Helsinki je ustanovil švedski kralj Gustav Vasa. Večina stavb v mestu je zgrajena iz granita svetle barve, zato jo imenujejo tudi »Belo mesto severne Evrope«.

Na Finskem je doma ta pravi Božiček, eden in edini. Živi na severovzhodu Laponske, v neposredni bližini severnega tečajnika. Skozi vse leto se ga lahko obišče v njegovi pisarni v Božičkovi vasici. Tu se nahaja najbolj čarobna pošta na svetu, kamor prihaja na milijone pisem z vsega sveta in kjer se lahko odda božična voščilnica v poseben poštni nabiralnik, kjer je pošta, ki jo bodo naslovniki prejeli v času naslednjega božiča. Božiček je izjemno vesel pozdravov Svetega Miklavža, saj ima Sv. Miklavž god na isti dan kot Finska praznuje svojo neodvisnost; 6. decembra 1917 se je Finska namreč osamosvojila.

Finci so gostoljubni in prijazni, a se jih še vedno drži mit, da so zaprti, hladni in nedostopni. Sami sebe v šali opisujejo: »Introvertiran Finec med pogovorom gleda v svoje čevlje, ekstrovertiran gleda v čevlje svojega sogovornika.« Primerna medosebna razdalja in neznansko lagodje v tišini sta za Fince »zakon«.

 

»Zakon« je tudi finska življenjska filozofija »sisu«. Življenjski slog po načelih finskega »sisu« predstavlja odločnost, pogum, vztrajnost in osredotočenost ter usmerjenost k doseganju ciljev.

Finska avtohtona pasma psov je finski laponski pes (suomenlapinkoira). To je vsestranska in pridna pasma, ki ima dolgo zgodovino spremljevalca in delovnega psa med avtohtonim ljudstvom Sámi na Laponskem, najsevernejši regiji Finske. Je že stoletja del kulture Sámi, kjer so ga uporabljali predvsem za pašo severnih jelenov, varovanje domov in živine ter pomoč pri različnih opravilih. So inteligentni in prilagodljivi, blestijo v pasjih športih in aktivnostih. So zvesti in zaščitniški, zaradi česar so odlični psi čuvaji in družinski spremljevalci.

 

Zaradi svoje prijazne in nežne narave ga imenujejo tudi »prijazen pes severa«.

 

Jasmina Feguš

Turistična agencija Kompas

Fotografija: Arhiv Kompasa

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.