27.09.2023

Hiperbarična komora za male živali: Nova fronta v veterinarski medicini

Hiperbarična komora je medicinska naprava, ki se uporablja za zdravljenje različnih zdravstvenih težav pri ljudeh, vendar se je njena uporaba v veterinarski medicini začela razvijati in širiti tudi na male živali. Hiperbarična terapija pri živalih prinaša številne prednosti in postaja vedno bolj priljubljena v veterinarski praksi. Ta članek bo raziskal koncept hiperbarične komore za male živali, njen način delovanja, terapevtske koristi in primer uporabe pri različnih vrstah živali. Zamba Veterina je prva veterinarska klinika v Sloveniji in tretja v EU, ki ponuja zdravljenje s hiperbarično komoro.

 

Kako deluje hiperbarična komora za male živali?

Hiperbarična komora je zaprto okolje, kjer se živali izpostavljajo povišanim tlakom in visokim koncentracijam kisika. To se doseže s povečevanjem tlaka v komori, kar omogoča, da se plini, predvsem kisik, raztopijo v telesnih tekočinah živali, kot so kri, limfa, in cerebrospinalna tekočina. Ta povečana koncentracija kisika pomaga izboljšati presnovne procese in spodbuja celjenje telesnih poškodb.

 

Terapevtske koristi hiperbarične terapije za male živali:

  • Pospešeno celjenje ran: Hiperbarična terapija spodbuja rast novih krvnih žil (angiogenezo) in povečuje koncentracijo kisika v tkivih, kar pomaga pospešiti celjenje ran, zmanjšati otekline ter preprečiti okužbe.
  • Zdravljenje okužb: Povišan kisikov tlak v komori lahko ubije bakterije in pripomore k zdravljenju okužb, kot so gangrene ali težko zaceljive rane.
  • Zdravljenje nevroloških težav: Hiperbarična terapija se lahko uporablja pri živalih s poškodbami možganov, živčnimi motnjami ali kapmi za izboljšanje njihovega nevrološkega stanja.
  • Zdravljenje travm: Po nesrečah ali poškodbah, kot so zlomi, stiskalnice ali opekline, lahko hiperbarična terapija pomaga pri zmanjševanju vnetij in bolečin ter pospeši okrevanje.

 

Primer uporabe hiperbarične terapije pri malem hišnem ljubljenčku

Predstavljamo primer uporabe hiperbarične terapije pri malem hišnem ljubljenčku - psu po imenu Max. Max je bil vpleten v prometno nesrečo in je utrpel hude poškodbe hrbtenice in kosti. Veterinarji so se odločili uporabiti hiperbarično komoro za pospešitev njegovega celjenja. Max je bil postavljen v komoro in izpostavljen povečanemu kisikovemu tlaku terapije. Po nekaj tednih rednih sej se je njegovo stanje izboljšalo. Max je začel znova gibati noge in kmalu se je povsem vrnil v svojo živahno naravo.

 

Hiperbarična terapija se je izkazala za učinkovito metodo zdravljenja različnih zdravstvenih težav pri malih živalih. Njene terapevtske koristi vključujejo pospešeno celjenje ran, zdravljenje okužb, izboljšanje nevrološkega stanja in pomoč pri rehabilitaciji po poškodbah. Čeprav je uporaba hiperbarične komore za male živali še vedno razmeroma nova, se njena priljubljenost v veterinarski medicini hitro širi, saj zagotavlja boljše možnosti zdravljenja in okrevanja za hišne ljubljenčke.

 

Zamba Veterina

Promocijsko besedilo

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.