15.10.2022

Invalidni Majki in enooki Piratek, posebna člana družine Hladnik

Veliko ljudi posvoji psa ali mačko, za kar pa se je odločila družina Hladnik, se zagotovo ne odloči vsak. Urška Hladnik je mama samohranilka, ki s svojimi tremi otroci živi v Kranjski Gori. Družini sta se nekaj časa nazaj pridružila dva prav posebna družinska člana Majki in Piratek. Majki je prav poseben kuža, ki je star približno 4 leta. Najden je bil v Srbiji kot poškodovan mladiček. Je zelo prijazen kužek, ki ima kljub nezmožnosti uporabe zadnjih dveh tačk veliko energije. Mucek Piratek je nekoliko mlajši od Majkija, a je k družini prišel leto dni pred njim. Mucek je bil najden ob Soči, kjer naj bi si na železni ograji tako hudo poškodoval oko, da so mu ga morali kasneje odstraniti.

 

Piratkova zgodba

Pobudo za posvojitev hišnih ljubljenčkov je dala hčerka Manca. Za začetek so se odločili za posvojitev mucka, saj so bili najprej mnenja, da pes ne sodi v stanovanje. Piratka sta Urška in Manca prvič videli na Facebooku in takoj poklicali v zavetišče Tolmin, kjer se je nahajal. Posvojili sta ga, ko je bil še mladiček. V zavetišču so jima povedali, da za Piratka dom iščejo že kar nekaj časa, saj se vsi raje odločijo za navadne, prikupne mucke, ki nimajo zdravstvenih omejitev. Urški in Manci pa je bilo vseeno, kakšne težave ima Piratek in z velikim veseljem sta ga pripeljali v svoj dom, kjer sta mu želeli ponuditi boljše življenje. Piratek živi brez večjih omejitev in njegova edina težava je globinski vid. Včasih namreč slabo preceni razdaljo do določene točke, in ko želi skočiti, se zgodi, da je njegov skok prekratek.

 

Majkijeva zgodba

Manca je svojo mamo kar nekaj časa prepričevala še za posvojitev kužka in nekega dne jo je Manci uspelo prepričati s trditvijo, da bi rada posvojila poškodovanega ali invalidnega kužka, ki si ga ne želi nihče. Tako sta Urška in Manca kmalu začeli iskati kužke, ki zaradi svojih zdravstvenih omejitev v zavetišču bivajo že dolgo časa. Kmalu ju je pot iskanja pripeljala do društva AniMa, kjer so bili nad njuno željo zelo presenečeni, hkrati pa tudi navdušeni. Urško so spraševali, ali bi rada kužka prej videla, vendar je odločno povedala, da je ne zanima, kakšen je ali kaj mu manjka, saj ga bosta z Manco posvojili v vsakem primeru. Tako ju je pot pripeljala v Slovenj Gradec, kjer sta prvič spoznali Majkija.

 

Majkijeva zgodba se je začela v Srbiji, kjer je bival pri neki gospe, ki je imela tam svoje zavetišče, vendar je žal umrla. Tako so morali za živali iskati nove nastanitve, odpeljali so jih v različna zavetišča in društva. Za Majkija so bili najbolj zaskrbljeni, saj jih je skrbelo, da zaradi svoje gibalne omejitve ne bo našel toplega doma. Kaj točno se je Majkiju zgodilo, ne ve nihče, saj so ga že kot mladička našli poškodovanega na nekem gradbišču. Domnevajo, da ga je zbil avto ali pa ga je kdo tako pretepel s palico, da ga je poškodoval, saj je Majki še danes nezaupljiv do moških in tudi palic ne mara.

 

Majki ima svoj prav poseben voziček

Majki hodi na sprehode s svojim prilagojenim pasjim vozičkom, ki ga ima privezanega na zadnji tački. Manca in Urška sta za voziček naročili dodatne dele, kot so koleščki in sanke za zimo. Lastnici pravita, da je Majki najbolj srečen, ko mu na kakšnem travniku odpnejo voziček, da se lahko prosto giba, svoji zadnji tački sicer vleče za sabo, vendar mu to ne predstavlja večje ovire. Majki ima tudi posebne škornje, ki skrbijo, da se mu tački, ki jih drsa po tleh, ne poškodujeta.

 

Z veterinarjem na srečo niso imeli nobenih dodatnih stroškov, Manci in Urški so sicer svetovali, da bi Majkija peljali k pasjemu psihiatru, vendar sta se odločili, da se bosta z Majkijevo vzgojo in njegovimi strahovi raje soočili kar sami.

 

Včasih bi lahko rekli, da se Majki sploh ne zaveda svojih pomanjkljivosti, saj brez težav sam premaguje stopnice, včasih pa mu uspe skočiti tudi na kavč. Obožuje svoj voziček, saj je najbolj srečen, ko lahko brez težav teče za svojo lastnico Manco in se z njo tudi igra.

 

 

Družina na dopustu ne pozna meja

Majki in Piratek gresta z družino tudi na dopust, vedno namreč izbirajo nastanitve, kjer so živali dovoljene. Ker zelo radi hodijo v hribe, včasih s seboj vzamejo tudi Majkija. Manca je predelala svoj star nahrbtnik v poseben nahrbtnik za Majkija, da ga lahko brez težav nosijo s sabo. Pomembno je samo, da izberejo hrib, kjer je na vrhu trava, saj ga na cilju vedno položijo na tla, da tudi sam malo uživa, morebitne skale pa bi mu lahko poškodovale tačke.

 

 

Majki in Piratek se odlično razumeta

Zanju pregovor “sta kot pes in mačka” zagotovo ne drži. Velikokrat se skupaj igrata, včasih pa celo sodelujeta v kakšnih “akcijah,” ko sta sama doma in iz police poskušata ukrasti hrano. Seveda tudi med njima pride do manjših konfliktov, ki pa nikoli nimajo hujših posledic.

 

 

“Majki nam je dal več, kot bomo lahko mi kadarkoli njemu. Vedno znova me razveseljuje ta njegova hvaležnost. Že samo z njegovim pogledom veš, da mu je popolnoma jasno, da je zdaj naš in da smo mi njegovi,” je povedala Urška.

 

 

 Jona Urbanc Znoj

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.