23.10.2018

Iz največjega odvzema v Sloveniji v nov dom!

Konec lanskega leta se je v Sloveniji zgodil največji zaseg psov v Sloveniji v zadnjih letih. Neka ženska je imela v hiši v okolici Žužemberka kar 77 psov. Reje ni imela prijavljene, psi naj bi živeli v zelo slabih razmerah. Ker inšpektorja ni spustila v hišo, je pridobil sodno odredbo. Pse so ji odvzeli in jih namestili po zavetiščih, so takrat pisali mediji. Vodja trebanskega zavetišča Dušan Hajdinjak je medijem povedal, da je bilo zdravstveno in psihofizično stanje psov porazno. "Imeli so notranje zajedalce, garje, uši, tudi slabo zobovje, saj so bili zelo slabo hranjeni, živeli so tudi v temi," je za časnik Dnevnik povedal Hajdinjak.

 

(foto: Animal Angels)

 

Eden od teh psov je bil tudi Gizmo. "Posvojila sva ga 8. januarja, kar bo tako za nas, kot tudi zanj njegov rojstni dan. Bil je še zadnji čivavek v zavetišču, za katerega se (na najino srečo) družina pred nami ni odločila," nam pove Gizmov posvojitelj Andrej Inkret.

  

Kako je Gizmo torej prišel v vaše življenje?

 

Partnerici je prijateljica povedala za primer odvzema teh kužkov in še isti dan sva si rekla, da jih greva samo pogledat in da se ne bova prenaglila z odločitvijo oz. s posvojitvijo. Pred tem si je partnerica že nekaj časa želela, da bi imela še eno čivavo, za družbo Aji, ki je stara že 7 let. Nekajkrat sva se o tem pogovarjala, a do trenutka odločitve nekako ni prišlo. Nato sva poklicala v Zavetišče Zonzani in gospa Tatjana nama je povedala, da je na razpolago le še en samček. Niti nisva vedela kako izgleda, v kakšnem stanju je, koliko je star. Odpravila sva se ga pogledat. V tem času je bil pred nama že par, ki si je prav tako prišel pogledat Gizma, vendar pa se zanj nista odločila, ker je bil samček in sta želela samičko. Gospa Tatjana nama je tako podala Gizma v naročje in odločitev se je zgodila v trenutku. Prestrašene oči, ki so iskale le toplino so naju v trenutku prepričale, da gre z nama domov.

 

 

Šlo je torej za zaseg 77 psičkov, ki so bili najdeni v zelo slabem stanju. Kakšen je bil značajsko Gizmo ob prihodu domov?

 

Gizmo je bil sprva izredno prestrašen, zmeden in nesamozavesten. Od vznemirjenja je nekontrolirano lulal. Veliko in malo potrebo je opravljal kjerkoli po hiši. Zelo hitro je jedel obroke, njegov obed pa je ne glede na količino in velikost kosov hrane trajal največ pol minute. Bil je tudi izredno shujšan, tako da so se mu videla vsa rebra in hrbtenica. V izredno slabem stanju je imel sprednje zobe, saj se mu je zaradi pomanjkanja hrane naredil zobni kamen, ki je povsem prekrival površino zob in tako pritiskal na dlesni, da so bile povsem vnete.

 

Ker živimo blizu pohodne poti in se na sprehod skoraj vsak dan odpravimo tudi sami, sva s partnerico med temi sprehodi opazila, da se Gizmo boji pohodnih palic, s katerimi so ljudje hodili mimo nas.

 

Kaj mislite, kakšno življenje je imel Gizmo, preden ste ga posvojili?

 

Menim, da ima Gizmo za seboj izredno stresno življenje, brez svobode gibanja, brez dnevne svetlobe ... Mislim, da ni imel nikakršne pozornosti ljudi, kaj šele ljubezni. Morda je bil deležen celo nasilja, glede na njegove reakcije ob povišanem tonu glasu. Vsekakor je bilo videti, da je večkrat stradal.

 

So vam dali v zavetišču kakšne napotke ob posvojitvi psa, ali ste se o tem pozanimali sami?

 

V zavetišču so nama dali zgolj osnovne napotke, predvsem o cepljenjih. Glede ostalega žal ne, vendar menim, da je bilo to zaradi preobremenitve zavetišča v tistem času.

 

 

Je Gizmo medtem že napredoval? Kako je potekala socializacija?

 

Od posvojitve Gizma je sedaj že 10 mesecev in v tem času je izredno napredoval. Je izredno inteligenten in učljiv. Zelo je hvaležen in neprestano išče pozornost, kar izkazuje s svojim lizanjem v vsakem trenutku, ko pa prideva s partnerico iz službe, naju pozdravlja z glasim cviljenjem od veselja in potem seveda še skakanjem. Naučil se je opravljati potrebo zunaj in jesti počasi. Na sprehode se lahko brez skrbi odpravimo brez povodcev, saj se je naučil hoditi poleg, priteči na prvi poziv in počakati, če je to potrebno. Pohodne palice mimoidočih sprehajalcev mu niso več problem, ga ne motijo. Razume, kaj je prostor, za priboljšek ali pa kar tako da "petko" oz. tačko, točno ve kdaj je čas kosila in kaj pomeni, če rečemo "A se gremo potepat?", saj se zelo rad vozi z avtom in tako komaj čaka pred vrati, da se mu odprejo. V tem času se je tako navezal name, da je vsak trenutek, ko sem doma ob meni, ne glede na to kaj počnem. Predvsem pa naju je presenetilo, kako je Gizmo oživel, ko sva se poleti, ko so bili topli večeri odločila, da jima pripraviva prostor in ležišče zunaj na balkonu. Gizmu so se začele svetiti oči, bil je bolj energičen in vesel ...

 

Zdaj sem razbral, da imate doma še enega psa ...

 

Res je. Z Ajo, ki je stara že 7 let sta imela sprva malce nesporazumov. Z njene strani je bilo prisotno ljubosumje, ni bila vajena pasje družbe. Ker jo je Gizmo ignoriral, se ga je hitro navadila in veliko se je tudi ona naučila od njega. Sedaj sta zelo povezana in sta ves dan skupaj, le ne še tako zelo, da bi jedla iz iste posode ali spala skupaj. (smeh)

 

Poleg tega imamo še mucka, ki pa Gizma tudi sploh ne moti. Sicer se z njim ne igra ali druži, ni mu pa moteč, ko je v bližini.

 

Povejte mi, kaj vsa ta super druščina počne čez dan ...

 

Naš povprečen dan se zjutraj prične s sprehodom okrog hiše, da psa opravita potrebo in preverita, kaj vse se je ponoči spremenilo. (smeh)

 

Dopoldan sta, zaradi najinih službenih obveznosti, navajena počitka. Sicer je partnerica zadnje dva meseca doma, ampak Gizmo, Aja in mucek Miki dopoldan še vedno radi umirjeno počivajo in poležavajo zunaj na sončku. Vmes se razvajajo s crkljanjem, kakšnimi novimi triki in sladkanjem ob domačem toplem mleku. V času kosila vsi pridno čakajo pri svojih posodicah - vsak na svoj obrok, z nastrojenimi ušeski, ko slišijo ropot po kuhinji. Popoldan se odpravimo na sprehod v gozd, kjer lahko psa raziskujeta ali pa vsi skupaj opravljamo dela okrog hiše. Gizmo je vedno za petami, Aja pa ga tudi ne spusti izpred oči. Vsak večer se pred spanjem pocrkljamo in še malo posladkamo s kakšnimi priboljški. Glede spanja pa se prilagajmo. Če je zunaj toplo, spita na balkonu pod odejico, ko pa je preveč hladno rada spita v garaži, da imata pod kontrolo dogajanje okrog hiše, ali pa se stisneta k nama v posteljo pod odejo. (smeh)

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.