Je za vzgojo mladička potreben talent?

Ne. Za uspešno vzgojo mladička je potrebno znanje, potrpljenje, doslednost in vztrajnost.

 

Znanje

Pasja psihologija je zelo obširno področje in ni ti treba vedeti vsega, da bi bil pri vzgoji male kepice uspešen. Veliko se lahko naučiš sam in vsa teorija ti bo še kako prav prišla. Najlažji in najbolj uspešen način pa je, če te po poti vzgoje nekdo vodi in se prilagaja tako tebi kot tvojemu kosmatincu.

 

Mladički se razvijajo in učijo različno hitro, njihovo dojemanje sveta je odvisno od njihove genetike, ki jo prinesejo s seboj na svet in seveda karakterja ter osebnosti.

 

Potrpljenje

Brez tega ne gre. Lahko imaš kakšno luknjo v znanju in boš pri vzgoji še vedno uspešen, ne moreš pa biti brez potrpljenja. Mladiček potrebuje določeno število ponovitev, hkrati pa njegova  koncentracija ne traja dolgo.

 

Če boš izgubil živce vedno znova, se mladiček ne bo hitreje učil, samo bal se te bo. In zaradi strahu še nihče ni bil pametnejši in bolj koncentriran.

 

Doslednost

Po mojih izkušnjah je to najpogostejša napaka skrbnikov. Če od kosmatinca vedno zahtevaš nekaj drugega in pričakuješ, da bo prepoznal, da sedi enkrat pomeni, naj sedi in se ne gane, drugič pa, naj neha skakati vate, mladiček na koncu ne bo imel pojma, kaj sedi sploh pomeni.

 

Nedoslednost velikokrat vodi v frustracijo in je idealna podlaga za reaktivnost v odrasli dobi psa. Tega pa si sigurno ne želiš, kajne?

 

Vztrajnost

Mladički znajo biti neverjetno vztrajni. To je v njihovi naravi in včasih je ta lastnost pomenila preživetje. Danes pa pomeni, da bo kuža z mize sigurno dobil košček pečenke, če dovolj dolgo vztraja pri mizi.

 

Pomembno je, da si za uspešno vzgojo vztrajen tudi ti. Včasih je težko, vem, ampak če se mala kepica nauči, da mora samo dovolj dolgo vztrajati in boš popustil, bo vajina vzgoja obrodila bolj slabe sadove.

 

Talent torej ni potreben. Je pa na žalost pogost izgovor, da simpatični in vedoželjni mladički zrastejo v nesrečne in nevzgojene pse.

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.