Jesen je čas za šolo

Marsikdo od nas v tem letnem času v svoje življenje sprejme novega pasjega družinskega člana. Verjetno si prav vsi želimo prijetnega pasjega spremljevalca, nekateri se morda tudi poigravamo z idejo o kakšni kinološki disciplini, pri kateri bi bili primorani v redne izhode in delo s psom, tako da odmislimo tegobe vsakdanjega življenja.

 

V nekaterih šolah pred prvim praktičnim treningom s psom pripravijo uvodno srečanje, kjer predstavijo sistem dela in načrtovani program, nekateri tudi na kratko povedo kaj o praktičnih in logističnih temah, s katerimi se srečujejo novopečeni skrbniki psov (prehrana, nastanitev mladička v hiši, cepljenja, gibanje ...). Vseeno so vodniki dostikrat malce izgubljeni, zato nikakor ne bo škodilo, če še tu povzamemo nekaj pomembnejših napotkov, ki bodo olajšali delo nam, inštruktorju in psu. 

 

Prava izbira šole in šolskih potrebščin

Izbire šol in inštruktorjev je ogromno. Pozanimajmo se, ali izbrana šola oziroma inštruktor ponuja delo, kakršno zanima nas, ali nam sistem ustreza, dober pokazatelj je tudi ta, kakšen odnos ima inštruktor s svojimi lastnimi psi. Veliko lažje se bomo odločili za inštruktorja, ki ima s svojimi psi tak odnos, kakršnega si želimo tudi sami, pa za takšnega, ki ima izkušnje s tipom psa, kakršen je naš.

 

Pametno tudi izberimo primerne šolske potrebščine in opremo. Sama oprema pa seveda ne zagotavlja uspeha, treba jo je tudi primerno uporabljati. Vseeno se poučimo, kakšna izbira je za naše delo in življenje najprimernejša, saj se tipi in materiali ovratnic, oprsnic, povodcev itd. lahko zelo razlikujejo med sabo, prav tako imamo na voljo celo vrsto priboljškov, od katerih niso vsi primerni za sistematično delo s psom. Najbolj priročno je priboljške imeti v praktični torbici za priboljške, izberimo takšno, ki omogoča hitro seganje po priboljških, pa da so priboljški vseeno varno shranjeni in se med našim premikanjem ne trosijo naokoli (ali celo izgubimo celo torbico).

 

Šola je resna stvar – a naj bo vseeno zabavna

Delo s psom, jasno, ne zajema le ravnanja z opremo, pač pa predvsem ravnanje s psom. V  šoli se vodnik in pes naučita vzpostaviti odnos, pri katerem sta oba sproščena, odnos, pri katerem pes z veseljem sodeluje s svojim človekom, človek pa se nauči postati vodnik, torej oseba, ki psa nežno in odločno vodi. Šolsko delo torej jemljimo resno, kar pomeni, da smo pri delu s psom dosledni, si napotke vzamemo k srcu in jih upoštevamo ter redno delamo tudi doma. Vendar pa moramo pri delu s psom vseeno uživati in se zabavati, da bo tako razpoložen tudi naš pes. Morebitne težave in izzive pa sprejmimo s humorjem, pa bo lažje tako nam kot tudi psu.

 

Pravi čas za šolo

Ljudje se velikokrat sprašujejo, kdaj iti s psom v šolo. Kdaj je prezgodaj, kdaj je prepozno? Prepozno ni pravzaprav nikoli, zdaj že vsi vemo, da rek o starem psu in nezmožnosti za učenje novih trikov nikakor ne drži. Prav tako ne obstaja 'prezgodaj', saj mladički leglo in mamo praviloma zapustijo pri dveh mesecih, in čim so cepljeni proti kužnim boleznim, so pripravljeni na nove zmage v družbi drugih. 

 

Delo v praksi

Skupinski treningi na tečaju so koristni, saj se psi naučijo upoštevati vodnika v prisotnosti drugih psov. Šola je torej priložnost, da v nadzorovanem okolju in pod strokovnim nadzorom svojega mladička socializiramo, mu damo možnost, da se uči družbene interakcije z drugimi psi, hkrati pa vadimo, da se pes brez težav preusmeri z drugega psa na vodnika. Tako dobimo psa, ki se sicer rad druži z drugimi psi in je do njih vljuden, vendar se uspe kljub njihovi družbi preusmeriti na vodnika. Po drugi strani se je, še toliko bolj v covid časih, mnogo skrbnikov odločilo za individualne treninge z določenim inštruktorjem. Individualni treningi so odlična priložnost za bolj poglobljeno delo z določenim parom, res dobro lahko izpilimo vse osnove in se posvetimo tudi specifičnim željam ali potrebam skrbnika. Moramo pa potem sistematično prenesti osvojeno znanje na okoliščine, ko so okrog psa tudi drugi ljudje in psi, saj je vodljivost v družbi običajno najtrši oreh, s katerim se srečujejo skrbniki (predvsem mladih) psov.

 

Šola je odlična investicija v harmonično skupno prihodnost in lepo sobivanje, zato si za izbiro vzemimo čas in jo dobro pretehtajmo. Ne izberimo šole ali inštruktorja le zato, ker nam je najbližje ali ima urnik, ki nam nekoliko bolj odgovarja. V šoli postavimo temelje za nadaljnjo skupno pot in prav je, da si zagotovimo kar se da dobro izhodišče.

 

Urška Medvedšek

Fotografija: Dreamstime 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.