Juhuhu pomlad je (skoraj) že tu!

Vedno toplejši dnevi kar vabijo v naravo in vsi pasji skrbniki komaj čakamo, da sonce osuši zimsko blato ter da naši štirinožci lahko brezskrbno norijo po travnikih in gozdovih. Če pa si skrbnik male kepice pa previdnost vseeno ne bo odveč…

 

Mladiček se hitro utrudi, zato naj bo tempo in dolžina sprehoda prilagojen njegovi starosti pa tudi kondiciji. Za mladička je najslabše, če ima med tednom kratke sprehode zaradi pomanjkanja časa, ob vikendih greš pa z njim na planinsko turo. Obremenitev bo enostavno prevelika ampak tvoj kosmatinec tega med pohajkovanjem skoraj sigurno ne bo pokazal. Ko se mladiček ustavi in ne more več, je njegovo telo že zelo, zelo utrujeno, zato se vedno ustavi planirano. Med pavzo je idealen čas za opazovanje okolice, kar je za socializacijo štirinožca zelo pomembno.

 

Kljub temu, da sonce lepo greje, so tla še vedno mrzla. Ne dovoli mali kepici sedeti ali ležati na tleh, saj si lahko zelo hitro prehladi mehur, kar je sila zoprna zadeva. Naj se usede na klop, kakšen štor ali pa kar k tebi v naročje, s seboj pa lahko vzameš tudi njegovo dekico.

 

V pomladnih dneh, ki so pred nami, zna biti sonce že zelo toplo, kar pomeni, da se zrak v avtu zelo hitro ogreje. Pred sprehodom oziroma vračanjem domov, vedno dobro prezrači avto ali pa ga na hitro ohladi s klimo. Pri slednjem bodi pozoren, da ne bo prehladno, sploh če je mladiček razgret od sprehoda.

 

Mala kepica seveda rada raziskuje, zato zelo hitro pristane sredi luže ali potoka. Čofotanje je super zabavno, vendar se moker mladiček lahko hitro prehladi. Dokler skače in nori je v redu, večji problem nastane, ko se ustavi in čaka. Zato z mokrim mladičkom hitro domov, kjer ga obrišeš in osušiš.

 

Bolhe, klopi in vsa druga nadloga so slabša stran lepega vremena. Pravočasno poskrbi za zaščito, ki pa mora biti prilagojena mladičku, sploh če je le-ta še zelo majhen.

 

Ob lepem vremenu na sprehod s seboj nesi tudi vodo in jo mladičku večkrat ponudi. Ne pričakuj, da bo popil velike količine, važno pa je, da se ne “nažlampa”, ko prideta s sprehoda. Na ta način se izogneš pretiranemu lulanju po prihodu domov, sploh če se še učita sobne čistoče.

 

Pomladi se prebujajo tudi razne živali, kar zna biti za mladička, ki rad raziskuje, sila zabavno. Ne dovoli, da vsako gomazečo stvar povoha od blizu ali da v usta, saj je v naravi marsikaj strupeno in zna brezskrben sprehod spremeniti v hitenje do veterinarja. Močeradi so najbolj nevarni, zato previdnost res ne bo odveč.

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.