Kaj narediti, če pes noče jesti?

Če pes izpusti en obrok, ni potrebna panika. Velikokrat se lahko zgodi, da pes izpusti en obrok, pa ni z njim popolnoma nič narobe. Pogosto na zmanjšanj apetit lahko vpliva sprememba okolja ali vročina, saj tudi psom ne paše jesti, če je zunaj prevroče. Včasih so lahko tudi obroki preveliki in preštevilni, zato se pes nasiti in namenoma spusti kakšen obrok. V kolikor pa drugače ješč pes odklanja hrano več kot en dan, vam svetujemo, da se odpravite na pregled k veterinarju, kjer mu bodo naredili potrebne preiskave in pregled.

 

Obstaja pet glavnih dejavnikov, ki lahko povzročijo, da psi ne jedo:

 

  • Zdravstveno stanje psa – če je vaš kuža bolan, bo po vsej verjetnosti odklanjal tudi hrano, v tem primeru je najbolje da se posvetujete z veterinarjem, ki ga zdravi in vam svetuje kako mu povrniti apetit. Včasih je potrebno dodati k hrani tudi stimulatorje v obliki tekočine ali posebne hrane.
  • Operacija – po operativnem posegu lahko traja več dni, da se vašemu kužu povrne apetit.
  • Zdravila – številna zdravila lahko povzročijo pomanjkanje apetita, kar je zelo pogosto pri jemanju opioidov.
  • Staranje – večina starejših psov izgubi apetit zaradi bolezni ali otopelosti čutov. Zjutraj mnogi starejši kužki preprosto niso lačni.
  • Stres – Vsaka sprememba ali premik lahko povzroči stres in prebavne motnje.

 

V primeru, da se poleg neješčnosti pokažejo tudi druge zdravstvene težave – spremenjena konsistenca iztrebka, bruhanje, poslabšano splošno stanje ali če neješčnost traja dalj časa, morate takoj ukrepati in se čimprej odpravite do veterinarja.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.