19.07.2023

Kaj narediti, če psa piči čebela?

Vprašanja bralca Gašperja: Kaj narediti, če psa piči čebela?

Odgovor: Pik čebele pri psih velikokrat mine, ne da bi ga kosmatinci sploh opazili. Pripeti pa se, predvsem ko je pik v nežnejše dele telesa (šapice, gobček), da pes pokaže nelagodje, prizadeto mesto lahko tudi oteče. V tem primeru lahko psu lajšamo nelagodje s hladno vodo ali mu na prizadeto mesto položimo ledene obkladke.

 

Nevarnejši potek je, če pasja duša hlasta za žuželkami in ga čebela piči v ustno votlino ali grlo – takrat obstaja namreč nevarnost zadušitve zaradi otekline. Enako nevarni so lahko piki čebele pri psih, ki so občutljivi na čebelji strup in pri katerih se lahko pojavi anafilaktični šok. To so potem primeri, ko je potreben nujen obisk veterinarja. Pri pacientih, za katere vemo, da so občutljivi na čebelji pik, predpišemo zdravila, ki jih nato preventivno nosijo skrbniki s seboj in jih ponudijo psu takoj ob piku čebele.

 

Tanja Usar, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta Usar

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.