Kaj pa ti, odgovoren skrbnik, kakšna je tvoja vloga?

Izbira odgovornega vzreditelja je prvi korak do življenja s srečnim in zdravim psom, vse do njegove pozne starosti. Pa vendar. Ali veš, da je tvoja vloga, dragi skrbnik, v življenju mladička še bolj pomembna?

 

Včasih se zdi, da je marsikateri skrbnik imun na vse nasvete, ker je pač drago plačal svojo super kvalitetno malo kepico.

 

Ampak… Ni vsaka pasma zate!

 

Ne glede na to, kako skrbno izbiraš vzreditelja, preučuješ rodovnike in linije, si prebral vso možno zgodovino določene pasme in vso teorijo o načinu šolanja, delovnih izpitih ter si pripravljen počakati pravega mladiča, pa tudi odšteti kup denarja… Dejstvo ostaja. Ni vsaka pasma zate. Ni vsaka pasma za začetnika, za življenje v urbanem okolju in tvoj življenjski slog.

 

Nič ne uniči večletnega dela vzreditelja in vseh odgovornih pred njim, kot napačen pes v napačnih rokah. Za določene pse in pasme enostavno potrebuješ izkušnje, kilometrino pa tudi čas in dostop do njim potrebnega šolanja.

 

Drugi najhitrejši način, kako uničiti čisto vse, za kar so se vzreditelji trudil skozi generacije, je ignoriranje opozoril ter napotkov o omejitvi gibanja. Omejitev gibanja je točno to - omejitev gibanja.

 

Slikanje kolkov in komolcev, pregled pogačic, izločanje psov in psic iz vzreje, ki nimajo dobre telesne konstitucije in še marsikaj, da bi se zadržala funkcionalnost pasme, pade v vodo v trenutku, ko svojemu mladičku dovoliš noreti po parketu ali mu v hrib veselo mečeš žogico.

 

Tvoj mali kosmatinec mora dozoreti. Njegovo telo se mora razviti in za to potrebuje svoj čas. Tu ni neke bližnjice. Kosti, mišice, sklepi in vse ostalo, kar mu omogoča gibanje, potrebuje svoj čas in mladiček v tem času potrebuje njemu prilagojeno gibanje. Tu ni neke filozofije in znanstvene fantastike. Obstaja pa ekspresna metoda, kako mali kepici zagotoviti poškodbe, reden obisk veterinarja, pa tudi operacijo ali dve.

 

Res pa je, da ne zahteva vsaka pasma isto vrsto omejitve. Zato bom rekla na glas in točno tako kot mislim - danes niso vse pasme funkcionalne in marsikaj je v njihovi vzreji že zdavnaj šlo predaleč.

 

Lahko bi se vprašala, zakaj nekdo take pasme sploh vzreja ampak to ni današnja tema, niti ni na meni, da sodim. Dejstvo je, da so te pasme tukaj. In bodo tudi jutri. Ko se odločiš za predstavnika take pasme, enostavno MORAŠ razumeti, kaj tak kosmatinec s seboj prinese.

 

Nikoli ne bom razumela, zakaj se ljudje, ki si želijo aktivnega življenja s svojim štirinožcem, odločijo za eno od pasem, ki je vidno nefunkcionalna. “Če je pa tako luštkan!” je bolj slab izgovor, ki pa nikoli ni v korist psu.

 

Ko pred nakupom analiziraš vzreditelje, hodiš na ogled legel in iščeš svojo malo kepico, si vzemi čas in pod drobnogled vzemi tudi svoje življenje. Obema bo lažje, tako tebi, kot tvojemu mladičku, če se bosta v življenju dopolnjevala, ker prilagajanje in odrekanje prirojenemu gre skoraj vedno na račun tvojega ljubljenčka.

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.