Kaj se dogaja s psom, ki jé nenavadno veliko trave?

Kdor misli, da pes travo jé zato, ker mu manjka zelenjave oziroma vitaminov, živi v zmoti. Res je, da so v zelenjavi zdravju koristne snovi, kar velja tudi za travo, ampak ta deluje drugače. Njen zdravilni učinek ni v tem, da vsebuje dragocene snovi, kot je na primer vitamin C v brokoliju. Trava služi predvsem kot očiščevalec črevesja in želodca. 

Pes, ki jé nenavadno veliko trave, ima verjetno bolečine v želodcu oziroma njegova prebava ne deluje tako, kot bi morala. Trava v tem primeru deluje kot očiščevalec želodčno-prebavnega trakta. Psi zelo radi jedo travo, ko imajo drisko. Driska med drugim pomeni, da so v prebavilih škodljive snovi, ki se jih želi telo čim hitreje znebiti. Tako je lahko driska posledica zaužitja kakega strupa ali pa pokvarjene hrane. Prebavljivo ali ne. V življenju vsakega psa se kdaj pa kdaj zgodi, da ima prebavne težave, ker je zaužil kaj škodljivega. Povsem enako je pri ljudeh in na srečo v večini primerov to ni kdove kako tragično. Če imamo prebavne težave ljudje, po navadi pijemo kamilični čaj, pes pa muli travo.Ampak če driska vztraja, je nekaj narobe, vzrok pa zelo verjetno tiči v hrani. To se marsikdaj zgodi pri psih, ki jim dajemo priboljške s svojega krožnika. S tem v njegova prebavila pridejo tudi začimbe, ki škodljivo vplivajo na črevesno floro. 

V naši prehrani so tudi za psa neprebavljive snovi, ki drugače vplivajo na pasja prebavila kot na naša. Takšna hranila so lahko gobe, grozdje, rozine, čebula in česen, zato naj teh ne bo v pasjem obroku. Kot bržkone vsi vemo, pa je za psa pravi strup jedilna čokolada. Zaradi alkaloida teobromina, ki ga vsebuje, je zanj lahko smrtno nevarna.

Trava kot pripomoček za odpravljanje prebavnih težav: Driska je lahko tudi posledica alergije na določeno vrsto hrane. Nekateri psi so na primer alergični na govedino, piščančje meso, drobovino, mleko ... Če pride do driske, se bo pes zelo verjetno lotil trave, jedel jo bo kot kakšna rastlinojeda žival. V upanju, seveda, da se bo rešil težav. Ampak v takšnem primeru ne bo šlo brez veterinarjeve pomoči.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.