25.07.2020

Kaj se skriva v čokoladi, ki je izdelana posebej za pse?

Poglavitna škodljiva snov v čokoladi je teobromin, ki je ena od sestavin kakava. Ta snov deluje spodbujevalno tako na delovanje srca kot tudi na živčni sistem; deluje torej podobno kot kofein. Na človeški organizem bi teobromin deloval škodljivo le, če bi ga zaužili v res velikih količinah. Psi pa so na ta alkaloid veliko bolj občutljivi kot ljudje in ga tudi veliko počasneje razgrajujejo. Večja količina teobromina pri psih povzroči bruhanje, drisko, nervozo, tresenje, težave z dihanjem in krče, lahko pride celo do pogina. Na splošno je za psa nevarno, če pride v telo 200 mg teobromina na kilogram telesne teže. Znani pa so primeri, ko je smrt povzročila že veliko manjša doza.

 

Ker imajo psi po navadi radi čokolado, so jo začeli izdelovati posebej zanje. Pasja čokolada se od "normalne" razlikuje predvsem po tem, da vsebuje veliko manj kakava. V njej je približno 10 odstotkov kakava, v jedilni čokoladi za ljudi pa ga je kar do 85 odstotkov. Manj ga je v mlečni čokoladi (od 25 do 30 odstotkov), zato je ta za pse manj nevarna kot jedilna, a moramo biti tudi pri uporabi te previdni. Psom namenjena čokolada torej ni nevarna, upoštevati pa moramo, da vsebuje sladkor, mlečni prah in maščobe. Lahko pa se seveda vprašamo, ali psi čokolado sploh potrebujejo. Po mojem mnenju bo bolje, če boste svojo labradorko razvajali s kakšnim drugim priboljškom.

 

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.