Kako pravilno brati deklaracijo hrane za naše hišne ljubljenčke?

Pri odločanju za nakup pasje ali mačje hrane višje kakovosti se je najlažje orientirati po besedilu na embalaži – deklaraciji. Kaj se lahko znajde na ovitku hrane ureja Evropska unija (Uredba 767/2009) s predpisi. Na vsakem izdelku morajo biti na vidnem mestu na embalaži navedene naslednje stvari:

- opis izdelka (hrana za hišne živali),

- vrsta živali, ki ji je hrana namenjena,

- navodilo za pravilno uporabo, ki mora vsebovati opozorilo, da morate stalno zagotavljati svežo vodo (potrebno dnevno količino hrane glede na velikost, starost in življenjski slog),

- navedba posamičnih sestavin v padajočem vrstnem redu glede na težo (lahko je navedena v %),

- dodatke s polnim nazivom (npr. vitamine, konzervanse, barvila, ojačevalce okusa …),

- analitske sestavine (to so rezultati laboratorijske analize in povedo, kolikšen odstotek določenih hranilnih snovi vsebuje hrana (beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, vlaknin pepela. mineralov in vlage)  

- energijska in proteinska vrednost (sta lahko navedeni),

- poslovni naslov (ime podjetja in naslov nosilca poslovanja s krmo, ki je zadolžen za označevanje). Navedba porekla države je prostovoljna.

- orodja sledljivosti (embalaža mora vsebovati številko serije ali lota in ime proizvajalca, če oseba, odgovorna za označbo, ni proizvajalec),

- neto količina,

- minimalni rok skladiščenja (uporabno najmanj do …),

- informacije za kupce glede sestave (e-naslov, telefonska številka, spletno mesto …).

 

Smernice za komercialno proizvedeno hrano za pse in mačke, ki zajemajo priporočila glede vsebnosti hranil, vnosa energije, navodila za hranjenje, so objavljene na spletni strani FEDIAF (European Pet Food Industry). To je združenje, ki zastopa proizvajalce hrane za hišne živali v Evropi.

 

Izogibajte se hrani, ki ima pomanjkljivo deklaracijo ali nejasno navedene sestavine. Kaj hitro se lahko zgodi, da s slabo deklariranim izdelkom dejansko kupite nekvalitetno hrano. Vse trditve in informacije, denimo o hranilnih lastnostih, uporabi, pričakovanih učinkih ali ugodnih vplivih na zdravje, ki so zapisane na deklaraciji, morajo biti utemeljene ter ne smejo zavajati ali zmesti kupcev. Na nekaterih embalažah boste našli več trditev kot na drugih, kar ni nič narobe, saj proizvajalci poleg obveznih navedb lahko navajajo tudi prostovoljne.

 

Za primer vam jih nekaj predstavimo:  

- »okus ali aroma Piščanca« pomeni da je v hrani 0% piščančjega mesa, dodana je le aroma,

- » z okusom piščanca« pomeni do 4% piščanca

- » s piščancem « pomeni najmanj 4% piščanca,

- »bogat s piščancem« pomeni najmanj 14% piščanca

- » samo piščanec« pomeni samo piščanec, brez drugih sestavin, razen dovoljenih dodatkov in vode (ta je nujna zaradi obdelave),

- »meso in živalski derivati« pomeni vse mesnate in kostne dele živali iz klavnic

- »piščančji obrok ali piščanec« pomeni najmanj 26% piščanca

 

Piščanec je naveden kot ena izmed možnih oblik živalski beljakovin, lahko bi navedli katero koli drugo vrsto mesa.

 

Z navedbo »vsebuje kalcij za močne in zdrave kosti in zobe« bi proizvajalci radi povedali, da hrana prispeva k izboljšanju zdravja živali in zmanjšuje tveganje za obolenja kosti in zob. Te trditve (funkcionalne) morajo biti utemeljene z znanstvenimi dokazi.

 

Proizvajalci, ki so ponosni na svojo hrano in jim je mar za zdravje in dobrobit živali jasno in ponosno deklarirajo izdelke. S tem ko izdelku natisnejo popolno in jasno sestavo, se zaobljubijo da boste ob nakupu vedno dobili izdelek enake kakovosti in sestave.

 

Ko se boste naslednjič odpravili v trgovino po hrano za vašega ljubljenčka bodite pozorni na deklaracijo. Le tako se boste prepričali, če uporabljate ustrezno in kvalitetno hrano za svojega kosmatinca.  

 

 

Uredništvo PMP

K.B.

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.