Kako izbrati pasjo šolo?

Pomlad ne prinaša le toplejših temperatur ampak tudi vpis v tečaje pasjih šol. Izbira pa ni vedno preprosta in je v veliki meri odvisna od kraja bivanja. Če živiš v bližini večjih mest, se zna zgoditi, da te ponudba preplavi, saj se včasih zdi, da pasje šole rastejo kot gobe po dežju. V bolj oddaljenih krajih pa ponudbe skorajda ni…

 

Pojdi na ogled kakšnega tečaja

Odnos, ki ga ima inštruktor do tečajnikov in njihovih kosmatincev je zelo pomemben. Je vzdušje sproščeno, so ljudje zbrani in aktivni, psi pa veseli in samozavestni? Ali pa vse skupaj izgleda bolj klavrno in je štirinožcem recimo prepovedan medsebojen kontakt?

 

Inštruktorjeve izkušnje

Nihče se ni rodil z izkušnjami in vsak inštruktor nekje začne. Pa vendar so izkušnje tistega, ki te uči in ti predava pomembne. Koliko kilometrine ima v pasjem svetu in koliko izkušenj z različnimi pasmami, njihovim karakterjem in potrebami? Je mogoče tudi sam vzreditelj in bo čisto drugače razumel marsikatero težavo, s katero se doma spopadaš? Ali pa ima celo življenje delovne pse, ki ne spijo z njim v postelji?

 

Kaj od pasje šole pričakuješ?

Ljudje imamo različna pričakovanja in dobro je, če vnaprej veš, kaj od šole sploh želiš. Nameravaš s svojo malo kepico tekmovati v kakšnem kinološkem športu ali ti je bolj pomembno, da ob vikendih hodita na izlete ter posedata na kavici? Pričakuješ, da se boš v šoli naučil 20 trikcov ali bi raje, da imaš celostno podporo, kadar se tvojemu kosmatincu strga, ko pridejo obiski?

 

Preveri ali so metode šolanja v skladu s tvojim odnosom do mladička

Metod vzgoje in šolanja je malo morje. V osnovi se delijo na pozitivne in tiste s prisilo. Vmes pa je nešteto nians. Da bi bilo šolanje uspešno je zelo pomembno, da je način šolanja tak, kot ga tudi sam podpiraš in razumeš. V šolo greš, da se naučiš. Kako te naučijo priti do cilja pa je sila pomembno? S klikerjem, priboljški, igračo ali pa zatezno ovratnico in dretjem?

 

Urnik šole in tvoje vsakodnevne obveznosti

Večina pasjih šol ima svoje termine 2x tedensko po vnaprej določenem urniku. Da bi bila z malo kepico uspešna, je reden obisk tečaja (in trening doma) ključnega pomena. Zelo moteče je, tudi za inštruktorja, kadar kdo v skupini zaradi neresnosti zaostaja in moti napredek dela. Zato bodi iskren sam s seboj, preden se na tečaj prijaviš – ti vsakodnevne obveznosti omogočajo reden obisk šole ali bi ti bolj odgovarjali drugi termini?

 

V nekaterih pasjih šolah tečaj ne poteka kronološko ampak v obliki delavnic, kjer je vsak trening celota zase. To ti omogoča, da se udeležiš posamezne delavnice, kadar se problem pojavi, nisi pa v obveznosti, da šolo obiskuješ vsak teden. Hkrati je to tudi odlična priložnost, če v tvojem kraju ni pasje šola, ki bi ti ustrezala.

 

Poligon, notranji prostor ali urbano okolje

Tako delo na poligonu kot v urbanem okolju ima svoje prednosti in slabosti. Kaj je zate in za tvojega kosmatinca bolje, je odvisno od njegovega karakterja in morebitnih vedenjskih težav. Kombinacija obojega je odlična rešitev.

 

Ko skrbniki pomislimo na štirinožce in šolanje, vsi pomislimo na poligon sredi narave ali pa sprehod skozi mesto. V resnici pa so vremenski pogoji včasih odločujoč faktor, da ljudje prenehajo z obiskom pasje šole. Dež, veter in blato niso všečni pogoji za vsakega kosmatinca. Iskreno, eno je iti na sprehod po slabem vremenu, čisto nekaj drugega pa je stati celo uro, več ali manj na mestu in mladička učiti prostor. Idealna rešitev je notranji prostor, ki omogoča nemoteno delo v vseh vremenskih pogojih. Žal pa to možnost omogoča le malo šol po Sloveniji.

 

Kaj pa individualne ure?

Velikost skupine, v kateri se z mladičkom učita, je zelo pomembna za kvalitetno delo. Ne glede na to, kako majhna je skupina, ti je mogoče bolj všeč oseben, individualen pristop. Skupina ima seveda svoje prednosti ampak “privatne” ure omogočajo tebi in tvoji mali kepici prilagojen program, kot tudi urnik ter intenzivnost treningov. Včasih je ravno to tisto, kar potrebuješ, da bi si zagarantiral redno delo s svojim štirinožcem.

 

Ne glede na to, kakšen tip šole boš izbral – z obiskom tečaja ne odlašaj. Saj veš, mladiček se uči v vsakem primeru, pa če ga ti pri tem pravilno usmerjaš ali ne.

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.