Kako je videti zdrav pasji mladiček?

Skrb za zdravje mladička je glavna prioriteta vsakega odgovornega vzreditelja in skrbnika. Ne glede na vso nego, pa so male kepice občutljiva bitja in seveda se lahko zgodi, da zbolijo. Popotnica, ki jo mladiček prinese iz legla, ga bo spremljala celo življenje, zato je toliko bolj pomembno, da zna bodoči skrbnik prepoznati alarmantne znake še preden kosmatinca prinese domov.

 

Živahen in radoveden mladiček

Zdrav mladiček je običajno živahen, radoveden in igriv. Aktivno raziskuje svojo okolico, rad se igra s svojimi igračami ter brati in sestrami v leglu. Vzreditelja je vesel in si želi njegove družbe. Ko prideš na ogled legla, je normalno, če so mladički na začetku malo zadržani, saj šele nabirajo življenjske izkušnje. Po določenem času pa se morajo sprostiti, zato je pomembno, da zadržanosti ne mešaš s plašnostjo, ki pri večini pasem ni zaželena.

 

Lesk v očeh

Pogled zdravega mladička je radoveden in iskriv, z značilnim leskom. Če so se mladički šele zbudili, je normalno, da so prvih nekaj trenutkov zasanjani. Oči morajo biti čiste in brez znakov izcedka ali otekline, nikakor ne zapacane ali rdeče. Zaskrbljen, boječ poglej je vedno znak za alarm.

 

Sijoča dlaka

Mladički se neverjetno hitro umažejo, saj med hranjenjem velikokrat tacajo po posodi in tudi zunaj se bodo ulegli na zemljo ali blato. Kljub temu mora biti dlaka zdravega mladiča sijoča in brez izpadanja. Pomembno je, da dlaka ni sprijeta, sploh pri zadku, kar lahko kaže na drisko. Koža mladiča naj bo brez draženja, rdečice, prhljaja ali izpuščajev.

 

Pravilna teža in gibanje

Zdrav mladiček ni predebel ali presuh. Včasih je težko oceniti kakšna je njegova optimalna teža glede na starost in pasmo, sploh če z mladički nimaš veliko izkušenj. Ko ga vzameš v naročje, se ti ne sme zdeti prelahek in “prazen”. Po hranjenju znajo biti mladički precej polni ampak tega ne gre mešati z napihnjenim trebuščkom, ki lahko kaže na notranje zajedavce. Gibanje mladička je seveda odvisno od starosti in nekateri štirinožci so kar dolgo precej nespretni. Nikoli pa ni dober znak, če mladiček šepa ali je preobčutljiv na dotik ter se počuti nelagodno.

 

Od energične igre do trdnega spanca

Mali kosmatinci gredo velikokrat iz skrajnosti v skrajnost, zato lahko med enim obiskom legla doživiš energični pozdrav, nekontrolirano lulanje, živahno igro, glasen ravs in potem kar naenkrat globok spanec, ko od utrujenosti vsi popadajo dol. Vse to so normalne in za zdrav razvoj potrebne faze, ki se včasih spreminjajo iz minute v minuto. 

 

Zdravi mladički pri odgovornem vzreditelju vedno pustijo vtis, da hočeš vse odpeljati domov in da komaj čakaš, da prideš na naslednji obisk. Če te po obisku legla karkoli skrbi, vprašaj vzreditelja. Nikoli in nikdar pa ne vzemi mladička od »šteparja«, ko prepoznaš vse alarmantne znake, samo zato, da ga boš rešil. Z nakupom bolnega kosmatinca odpiraš vrata novemu, ki bo zasedel njegovo mesto in podpiraš ravno to, proti čemur misliš, da se boriš.

 

Maja Šparovec
Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnik

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.