Kako pogosto kopati psa in kako to pravilno početi?

Za kopanje psa se praviloma odločimo le tedaj, ko je kuža umazan in smrdi. Posledica prepogostega kopanja je suha, prhljajasta koža brez leska, to povzroči srbenje, pretirano praskanje in celo vnetje kože. Več kot tri do štirikrat letno psa ni priporočljivo kopati. Za večino psov je krtačenje popolnoma zadovoljivo in odpravlja potrebo po pogostem kopanju.


Odločitev o tem, kako pogosto kopati kosmatinca, je sicer odvisna od različnih dejavnikov – pasme in tipa dlake, aktivnosti kužka, njegovega bivalnega okolja ter starosti. Prvo kopanje psa se sicer praviloma opravi, ko je star nekje šest mesecev.

 

Za kopanje je sicer najbolj primerna uporaba šampona formuliranega za hišne ljubljenčke. Človeški šamponi sicer niso strupeni, a večina vsebuje dišave ali druge snovi, ki lahko dražijo pasji kožo. Če že uporabljate šampone za ljudi, potem izberite tistega za otroke. Najbolje pa je, da izbirate med kvalitetnimi izdelki, ki so narejeni in posebej oblikovani za živalske vrste. O izbiri se je vedno pametno najprej pogovoriti z veterinarjem, da se prepričajte, če je izbrani šampon ustrezen. Poleg šampona? Vsekakor bodo prav prišli krtača, kad, lonček, balzam, podlaga za v banjo, krpa za umivanje in brisača.

 

Pred kopanjem je potrebno psa dobro razčesati, kar pomeni razvozlati vse pentlje in vozličke, ki so prisotni v njegovi dlaki. Voda naj bo topla, ne prehladna in ne prevroča. Pomembno je, da se ne pozabi na gumijasto podlago v kadi ali banji, če se psa kopa v notranjih prostorih. Podlaga bo psu onemogočila zdrs in s tem preprečila paniko in strah. Psa začnemo najprej polivati po hrbtu in počasi nadaljujemo po celi dolžini telesa. Posebej previdni smo okoli glave, saj so tam ponavadi psi bolj občutljivi. Voda naj ne zaide v ušesa, saj lahko povzroči vnetje pri bolj občutljivih pasmah, poleg tega pa to ni prijetno za vašega psa. Enako velja za oči. Ko ste psa dobro premočili ter odplaknili umazanijo, začnite z nanašanjem razredčenega šampona. Šampon temeljito izperite. Za dolgodlake pse je priporočljivo nanesti balzam po istem postopku, kot smo nanašali šampon.

 

Mokrega psa lahko posušite s sušilcem ali z brisačo. Po kopanju je naj vaš pes vsaj nekaj ur na toplem, da se njegova dlaka popolnoma posuši. Pazite da ne bo prepihu, saj bo tako hitro ujel prehlad.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.