Kako poskrbeti za psa, ko ne more z vami na dopust

Če pes ne more z vami na dopust, je pomembno da mu zagotovite ustrezno oskrbo in nego med vašo odsotnostjo. Če imate sorodnike, sosede ali prijatelje, ki z veseljem poskrbijo za vašega štirinožnega prijatelja, potem je zadeva rešena. Če pa vam nihče ne more priskočiti na pomoč, je v Sloveniji kar nekaj pasjih hotelov, ki vašemu psu lahko nudijo ustrezno varstvo. 

 

Pasji hotel: Obstajajo specializirani hoteli za pse, kjer vaš pes lahko ostane med vašo odsotnostjo. Te ustanove zagotavljajo varno okolje, prehrano, igro in skrb za pse. Priporočamo, da pred rezervacijo obiščete pasji hotel, ki ste ga izbrali, da bo lahko vaš kosmatinec spoznal prostor in ljudi, da začasna selitev zanj ne bo preveč stresna. Nekateri lastniki pasjih hotelov celo sami predlagajo, da jih obiščete, saj želijo preveriti, če se bo vaš kuža pri njih dobro počutil. Ne pozabite, da bodo pred sprejetjem v pasji hotel zahtevali, da je vaša žival cepljena proti steklini in kužnim boleznim ter ima zaščito proti notranjim in zunanjim zajedavcem. Nekateri želijo, da prinesete zraven tudi hrano, posodo za pitje vode in odejico, če je vaš pes navajen spati na njej. Toda pasji hoteli so čez poletje zelo zasedeni, zato ne odlašajte z rezervacijo. Če pa ste bili prepozni z rezervacijo smo vam napisali še nekaj možnosti, kako lahko poskrbite v času odsotnosti za vašega štirinožnega prijatelja.

 

Odpeljite ga k družinskim članom ali prijateljem: Če imate zaupanja vredne družinske člane ali prijatelje, ki imajo radi pse, jih lahko prosite, če bi poskrbeli za vašega psa med vašo odsotnostjo. Prepričajte se, da bodo lahko ustrezno poskrbeli za njegovo prehrano, gibanje, higieno in druge potrebe. Ne pozabite jim pustiti številko vašega veterinarja, če bi jo v vaši odsotnosti mogoče potrebovali.

 

Dnevno varstvo: Poleg pasjih hotelov obstaja tudi vrsta manjših pasjih varstev, kjer živali za čas odsotnosti lastnika postanejo del družine – torej ne bivajo v boksih ali kletkah, temveč v hiši skupaj z začasnimi skrbniki. Nekateri nudijo tudi varstvo na domu in poskrbijo za vašega ljubljenčka kar pri vas doma. Peljejo ga na sprehod, nahranijo in se z njim igrajo.

 

Pomembno je, da vašega kosmatinca zaupate osebju z veliko izkušnjami, predvsem pa ljubeznijo do psov ter bivanje prilagodijo za vsakega psa posebej glede na njegove potrebe in zahteve. Ne glede na možnost, ki jo izberete, je pomembno, da pred vašo odsotnostjo uredite vse potrebne podrobnosti, vključno z zdravstvenimi potrdili, urnikom hranjenja, seznamom stikov v sili in navodili za nego, da bo pes varen in mu bo udobno med vašo odsotnostjo.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.