Kako pravilno spoznati dva psa?

Psi so si med seboj po temperamentu različni, prav tako kot smo si različni ljudje. Nekateri se v družbi drugih psov počutijo dobro, drugim pa ni toliko do druženja. To moramo ob srečanjih z drugimi psi upoštevati. Ni dovolj, da si vodnika psov želita, da se psa spoznata, temveč je priporočljivo upoštevati telesno govorico psa, ki nam sporoča, kako se v dani situaciji počutita. Skrbnikom je v interesu, da se njihovi psi počutijo dobro in da ne povzročajo neprijetnosti drugim psom in ljudem v okolici.

 

Če želimo zagotoviti, da se oba psa ob interakciji počutita prijetno, moramo upoštevati njuno telesno govorico, komunikacijo z glasom in predvsem t. i. pomirjevalne signale. Predstavljanje dveh psov zahteva potrpežljivost in skrbno vodenje, da se zagotovi pozitivna in varna interakcija.

 

Tukaj je nekaj nasvetov za spoznavanje dveh psov:

  • Izberite nevtralno lokacijo, ki jo noben od psov ne šteje za svojo. Priporočamo javni park ali travnik.
  • Začnite s psi na povodcu tako, da pse sprehajate vzporedno drug z drugim, vendar na varni razdalji, da se lahko vidijo in vohajo drug drugega od daleč. Postopoma zmanjšajte razdaljo med njimi, ko postaneta sproščena.
  • Med predstavitvijo pozorno spremljajte govorico telesa obeh psov. Znaki stresa ali agresije vključujejo trdo držo telesa, renčanje ali lajanje. Če kateri koli pes kaže te znake, ju takoj ločite. Uporabite priboljške, da preusmerite pozornost in zvabite pse drug od drugega in poskusite znova pozneje, ko bosta psa mirna.
  • Izogibajte se tekmovanju med psoma in zagotovite ločene sklede za hrano in vodo, igrače in postelje, da preprečite varovanje ali tekmovanje.
  • Spoznavanje psov naj bo na začetku kratko. Kasneje, ko se psa med seboj počutita bolj udobno, pa lahko podaljšujemo trajanje njihovega druženja.
  • Kadar predstavitev vključujejo mladičke ali starejše pse, bodite še posebej previdni, da preprečite poškodbe zaradi večjih ali bolj razposajenih psov.

 

Od psov ne smemo pričakovati, da bodo imeli radi prav vsakega psa, ki ga srečajo. Ne pozabite, da je vsak pes edinstven in da se bodo njegovi odzivi na spoznavanje z drugimi psi razlikovali. Če imate pomisleke glede spoznavanja psov ali če imata opravka z agresivnim psom, se za pomoč obrnite na profesionalne trenerje ali pasje strokovnjake za vedenje.

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.