Kako psa naučiti plavati?

Učenje plavanja je lahko zabavna in koristna izkušnja zate in za tvojega kosmatinca. Nekateri psi so rojeni za čofotanje, skakanje v vodo in v plavanju neizmerno uživajo. Za vse ostale je tukaj nekaj korakov, kako to storiti na varen in prijeten način:

 

Priprava

Izberi primerno mesto - idealno je začeti na plitvem, mirnem mestu brez močnih tokov ali valov, kot je bazen, mirno jezero ali zalivček v morju.

 

Oprema - razmisli o uporabi plavalnega jopiča, da se bo štirinožec počutil bolj varnega v vodi in se ne bo prehitro utrudil.

 

Postopno uvajanje na vodo

Pozitiven začetek - dovoli kosmatincu, da najprej raziskuje na obali. Pusti ga, da se igra v plitvi vodi, da se navadi na občutek mokrih nogic, na vse vonjave in zvoke.

 

Igra in nagrade - uporabi njegove najljubše igrače ali priboljške, da ga privabiš v vodo. Pohvali ga in nagradi za vsak pozitiven korak.

 

Prvi koraki v vodi

Bodi potrpežljiv - nekateri psi se počutijo super samozavestne ampak samo “do trebuščka”, dokler še čutijo tla pod nogami. Postopoma ga pelji v globljo vodo vendar pazi, da se ne prestraši. Če kosmatincu odgovarja, ga nežno in čvrsto držite in naj “zaplava” s teboj.

 

Podpora - drži roke pod trebuščkom psa, da mu nudiš podporo, dokler ne začne sam plavati. To mu bo dalo občutek varnosti. Nikoli pa ga ne sili!

 

Učenje plavanja

Ko tvoj kuža končno sam splava, mu lahko pomagaš z usmerjanjem proti obali ali pa mu vržeš igračko, ki plava na vodi. Ob tem bodi pozoren, da se kosmatinec ne napije vode, saj je zastrupitev z vodo lahko resna zdravstvena težava. Ravno tako naj bo kuža ves čas na povodcu, dokler ne dobi dovolj izkušenj in začne res lepo plavati.

 

Prava zabava se lahko prične

Ko bo tvoj kosmatinec z veseljem zaplaval sam, lahko počasi podaljšuješ čas plavanja. Bodi pozoren na preutrujenost, saj psi nimajo meje. Zdaj je tudi čas, da dodaš nove vodne aktivnosti - supanje, skakanje v vodo in še marsikaj zabavnega, kar bo okrepilo vajino vez in počitnice naredilo nepozabne.

 

Ne pozabi - varnost in prijetna izkušnja naj bo na prvem mestu. Tako za vaju s štirinožcem, kot za druge ljudi in pse v okolici. Uživajta!

 

Maja Šparovec
Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnik

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.