14.03.2024

Kako psi vedo, da se vračate domov?

Ena najboljših stvari v življenju s psi je njihovo veselje, s katerim nas pozdravijo, ko pridemo domov - ne glede na to, kako dolgo nas ni bilo. Dolgo se je mislilo in pogosto dokumentiralo, da imajo psi šesti čut, ki jim omogoča, da vnaprej "predvidijo" naš prihod domov.

 

Psi imajo neverjeten voh in sluh, ki jim omogoča, da zaznavajo tudi najmanjše spremembe v okolju. Pes se hitro nauči prepoznati zvok določenega avtomobila in predvideti prihod njegovega skrbnika ali družinskih članov, povezanih s tem avtomobilom. Naučil se je, da je poseben zvok povezan z vašim prihodom domov.

 

Obstaja več načinov, kako lahko psi zaznajo, da prihajamo domov:

 

  • Vonj: Psi imajo izjemno izostren voh in zaznajo vonjave, ki jih ljudje ne moremo. Od daleč lahko zaznajo edinstven vonj svojih skrbnikov in s tem povezujejo, da se njihov skrbnik vrača domov.

  • Rutina: Psi so bitja navade in pogosto se naučijo pričakovati prihod skrbnika na podlagi svoje dnevne rutine. Na primer, če pridete domov vsak dan ob istem času, lahko pes začne pričakovati vaš prihod in postane navdušen, ko se približuje ta čas.

  • Zvoki: Psi imajo občutljiv sluh in lahko zaznajo zvoke, ki jih ljudje morda ne zaznamo. Verjetno bodo zaznali zvok vašega bližajočega se avtomobila, žvenketanje ključev ali zvok vaših korakov, ko se približujete vratom.

  • Vizualni znaki: psi so prav tako zelo dojemljivi in ​​vas lahko opazijo že na daleč. Na primer, če gledajo skozi okno in vidijo, da se približuje vaš avto, se vznemirijo in začnejo mahati z repom.

 

Pomembno je vedeti, da je vsak pes edinstven in nekateri lahko drugače zaznajo skrbnikovo vrnitev. Vendar je njihova sposobnost zaznavanja prihoda svojega skrbnika verjetno kombinacija njihovih izostrenih čutov, rutine ter ljubezni in navezanosti, ki jo imajo do svojih skrbnikov.

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.