Kako ukrepati, če pride pes v stik s podganjim strupom?

V času, ko se narava prebuja, z njo pa tudi miši in podgane, se na vrtu ali v hiši lahko znajdejo tudi strupi za glodavce. Podganji strupi (rodenticidi) vsebujejo antagoniste (nasprotnike) vitamina K. Vitamin K je snov, ki je potrebna za proizvodnjo učinkovitih faktorjev strjevanja krvi v jetrih,  kar pomeni, da v primeru zastrupitve s podganjim strupom jetra proizvajajo neaktivne faktorje strjevanja krvi. Zaradi tega se pri zastrupljeni živali pojavijo težave z vidnimi ali nevidnimi krvavitvami.

 

Resnost s podganjim strupom povzročene motnje v strjevanju krvi je odvisna od dostopnosti vitamina K, količine zaužitega strupa in hitrosti njegove presnove. 

 

Prvi znaki zastrupitve se pojavijo v 3 do 4 dneh po zaužitju strupa. Najpogosteje se pojavijo krvavitve v pljučih in telesnih votlinah, zaradi česar živali kašljajo in/ali imajo težave z oteženim dihanjem. Možna je tudi nenadna smrt, če pride do krvavitve v možganih, osrčniku ali prsni votlini. Manj prizadete živali imajo znake slabokrvnosti, so slabotne, neješče, blede, pojavljajo se krvavitve iz nosu, krvavo bruhanje in/ali krvavo blato ter šepanje. 

 

Če ste videli, da je vaš kuža zaužil strup ali tudi če samo sumite, da bi ga lahko zaužil, ga nemudoma odpeljite do veterinarja. Pomembno je, da kuža čim prej izloči strup. Veterinar bo sprožil bruhanje ali opravil izpiranje želodca. Če pes bruha v 1 do 2 uri po zaužitju, obstaja velika možnost da bo preživel.

 

V primerih, ko je od zastrupitve minilo že dalj časa (pojavijo se že opisani simptomi), bo veterinar psu dal vitamin K ter s tem nadomestil izgubo, ki je nastala zaradi zastrupitve. Ob krvavitvah in hudi slabokrvnosti običajno pes potrebuje tudi transfuzijo krvi. Med zdravljenjem mora pes čimbolj mirovati, saj bi lahko ob aktivnosti prišlo do dodatne izgube krvi zaradi pokanja kapilar.

 

Zdravljenje traja od 3 do 5 tednov. V tem času dobiva žival tablete z vitaminom K. Če terapije ne izvajamo dovolj dolgo, se lahko krvavenje ponovi. Okrevanje po zastrupitvi je odvisno od količine strupa in časa pred začetkom zdravljenja. Prej ko se začne zdravljenje, večja je možnost, da žival preživi.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.