Kako ustaviti prehitrega pasjega jedca?

Nekateri psi jedo počasi in si vzamejo čas, prežvečijo vsak košček hrane in uživajo v vsakem grižljaju. Po drugi strani, pa obstajajo tudi psi, ki jedo tako hitro, da hrane sploh ne prežvečijo, ampak kar celo pogoltnejo. Takšno vedenje pri psu je pogosto in se velikokrat razvije že v zgodnjem življenju mladička. Že med dojenjem mladički nenehno tekmujejo, kdo bo prej prišel do mleka. Na žalost je hitro prehranjevanje za vašega psa lahko tudi nevarno. Posledično lahko pride tudi do zdravstvenih težav, kot so zadušitev, bruhanje, napihnjenost ali agresivno vedenje. V prispevku si preberite, kako lahko to slabo navada odpravite pri vašem psu.

 

Čeprav je mogoče, da je kužku res všeč njegova hrana, je tukaj nekaj razlogov, zakaj morda vaš pes prehitro je: 

  • Konkurenca: Če imate več psov, lahko pes čuti, da mora hitro pojesti svoj obrok hrane, da mu jo drugi ne bi vzeli. To lahko izhaja tudi iz legla, kjer je kot mladič moral »tekmovati« za hrano s sorojenci v leglu. Ta občutek tekmovalnosti bi lahko bil tudi nagonski. Torej, tudi če je tvoj pes »edinček«, lahko vidi druge člane gospodinjstva, vključno z mačkami in ljudmi, kot konkurenco. 
  • Nereden čas obrokov: Če ste psa posvojili iz zavetišča, je mogoče, da se njegovi prejšnji skrbniki niso držali »urnika« hranjenja, zato kuža jé, kot da ni prepričan, kdaj bo dobil naslednji obrok. To lahko velja tudi za pse, ki so bili prej potepuški in so morali hrano iskati v naravi.
  • Vrsta hrane: Ustrezna izbira hrane, lahko pripomore, k boljšim prehranjevalnim navadam. 

 

Težave, ki jih lahko prinese hitro hranjenje 

Če pes jé prehitro, se lahko pojavijo prebavne težave, kot je bruhanje. V kolikor hrano golta in ne prežveči, obstaja tudi nevarnost zadušitve, predvsem pri mlajših ali starejših psih. Druga neprijetnost je napihnjenost, ki se pojavi, ko poleg hrane “poje” tudi veliko zraka. Napihnjenost je lahko za psa neprijetna. Zelo pomembno je, da psu po obroku privoščimo počitek, da ne pride do zasuka želodca, kar je lahko zelo nevarno zanj. 

 

Kako lahko upočasnimo hranjenje? 

  • Obroke razdelimo v manjše porcije, na primer: kužka hranimo 3−4-krat na dan, seveda če imamo to možnost. 
  • Naj bo hranjenje zabavno. Namesto hranjenja iz sklede lahko uporabimo interaktivne igrače, kamor spravite hrano ali pa čas hranjenja spremenite v učenje osnovnih vaj poslušnosti ali trikov.
  • Poleg zgoraj naštetega lahko uporabite posebne posode za počasno hranjenje, ki imajo v sredini vložek, ki ga vstavite v posodo in razporedite hrano po pregradah.

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.