Kampiranje s psom

Če se boste odpravili na kampiranje v Slovenijo, Hrvaško ali v sosednjo Italijo, pot ne bo predolga za vašega kosmatega prijatelja in prepričani smo, da se boste oba imela lepo in bosta uživala v nepozabnih doživetjih. Seveda pa lahko vzamete v kamp samo psa, ki je lepo vzgojen in vas posluša.  

 

Kaj potrebujete za kampiranje s psom?

Poleg običajne opreme za kampiranje, s seboj prinesite vse kar potrebuje vaš kosmatinec ko se odpravite z njim na počitnice. Med osnovne stvari za kampiranje spadajo pasja hrana, posoda za hrano in vodo, pasji priboljški, brisače, pasja prva pomoč in zdravila, če jih potrebuje. Ne pozabite tudi na igrače, krtačo, prenosno flaško za vodo, vrečke za pasje iztrebke, transportni boks ali varnostni pas in pasjo posteljo. Preden se odpravite na pot, preglejte, če ima pes opravljena vsa potrebna cepljenja (v pasjem potnem listu), zaščito pred zunanjimi zajedavci (bolhe, klopi, komarji, peščena muha) in notranjimi (npr. srčna glista), lahko pa se tudi dogovorite za preventivni pregled pri vašem veterinarju in se še z njim podrobno posvetujete kaj potrebujete.

 

Na kaj morate biti pozorni pred izbiro kampa?

 • Ali je kamp psom prijazen, oziroma če so psi sploh dobrodošli
 • Pasja plaža in dostop do plaže: zelo pomembno je, da ima kamp tudi pasjo plažo. To je še posebej pomembno, če se na kampiranje s psom odpravimo v »top sezoni«, ko je nujnega pomena, da se pes ohladi v vodi. Pomemben je tudi dostop do pasje plaže. Dostop do pasje plaže naj bo tak, da si pes ne bo na skalah porezal blazinic, prav tako bodite pozorni na morske ježke.
 • Naravna senca: izberite kamp, ki bo nudil veliko naravne sence tako na območju, ki ste si ga izbrali za kampiranje, kot tudi na plaži. Naravna senca na plaži je izjemno pomembna, če imate namen preživeti veliko časa na plaži s psom.
 • Infrastruktura: Zelo zaželeno je, da kamp nudi tudi tuše za pse, kjer lahko umijete psa s sladko vodo takoj po kopanju v morju. Morska voda lahko povzroči srbečico kože, kot tudi zlepljeno dlako, zato je smiselno sol sprati iz psa s sladko vodo. Idealno je, da kamp nudi tudi koše za pasje iztrebke in vrečke za pobiranje pasjih iztrebkov. Dobri pasji kampi pa nudijo tudi pasje parke, kjer se psi lahko igrajo v ograjenem prostoru.
 • Cena za psa: glede plačila za psa pri kampiranju je zelo različno od kampa do kampa. Določeni kampi v glavni sezoni zaračunajo za psa več, izven sezone pa je lahko tudi brezplačno. O ceni se je smiselno pozanimati preden se odpravite na kampiranje s psom, da se izognete neprijetnim presenečenjem.
 • Oddaljenost veterinarja: nikoli ne mislimo na najslabše, vendar nesreča nikoli ne počiva zato se je že pred kampiranjem smiselno pozanimati, kje je najbližji veterinar. Vedno, kadar ste s psom na poti imejte zraven njegov potni list.

 

Kako se obnašati s psom na kampiranju?

V kampu nikakor ne boste sami, zato je potrebno spoštovati hišna pravila kampa. Zavedati se morate, da se nekateri ljudi v kampu psov bojijo in se počutijo neprijetno v bližini spuščenega psa. Prav tako posamezni skrbniki ne marajo, da drug pes popolnoma nepričakovana pride do njihovega psa, zato imejte psa v kampu vedno na povodcu. Pri srečevanju z drugimi psi vedno vprašajte skrbnika drugega psa, če se lahko povohata.

 • Priporočamo, da ima pes identifikacijski obesek ali ovratnico na kateri je telefonska številka skrbnika.
 • Psi morajo biti na povodcu, ko se sprehajajo po cestah, stezah, na plaži ali po prostoru za kampiranje. 
 • Kopanje s psi je dovoljeno samo na območjih, ki so določena za kopanje psov.
 • Urejena so območja za pse, ki so predvidena za opravljanje potrebe. Lastnik živali mora pasji iztrebek pobrati s pripravljeno vrečko in ga odvreči v ustrezne zabojnike za iztrebke.
 • Pes je lahko samo na delu plaže, ki je označen, da dovoljuje pse. 
 • Nočni mir od 22:00 do 7:00 ure velja tudi za pse. Dolgotrajno pasje lajanje v času nočnega počitka ni zaželeno.
 • V primeru kršenja pravil si kamp jemlje pravico, da izda tudi plačilo kazni. V primeru hujšega prestopka in ponovitvenega kršenja pravila sledi izgon iz kampa.

 

Želimo vam lepe in polno doživete počitnice z vašim kosmatincem v kampu, če pa nam boste pa poslali še kakšno sliko, jo bomo z veseljem objavili. 

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

 

 

 

 

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.