07.02.2024

Kdaj in zakaj kastrirati psa?

Vprašanje bralca Gregorja: Imam 6 mesečnega border collija, samčka, ki ga želimo kastrirati. Je pomembno kdaj to storimo, kaj priporočate, kdaj ga kastrirati in zakaj?

 

Odgovor: Kastracija se svetuje iz zdravstvenih razlogov pri vseh psih, ki niso mišljeni za razstave ali razplod. V primeru da psi niso kastrirani, v telesu prihaja do viška moških spolnih hormonov, ki se nikjer ne porabijo, posledično do moške urološke patologije, predvsem povečanja prostate, tumorjev na testisih, težav z uriniranjem,…

 

Glede na to, da so hormoni še pomembni in potrebni za razvoj sklepov in vezi svetujemo kastracijo potem, ko se zaključi rast in razvoj. Odvisno od velikosti pasme, je to pri malih pasmah okrog enega leta, pri velikih pa okrog leta in pol oziroma dveh let.

 

Sama osebno pred kastracijo svetujem pregled pri ortopedu, ki preveri stanje sklepov glede na rast in se potem odločam o datumu posega.

 

Iris Selan dr. vet. med. 

Tristokosmatih, ambulanta za male živali

Fotografija je simbolična: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.