Ko kuža ostane sam doma

September je pred vrati, čas dopustov se počasi zaključuje in otroci se vračajo v šole. Vaš kuža pa bo prej ali slej spet moral ostati sam doma. Za večino kužkov predstavlja osamljenost velik stres in lahko pride do tako imenovane ločitvene tesnobe in do nezaželenih vedenj (tuljenje, praskanje, grizenje pohištva…). Po mnenju nekaterih strokovnjakov za vedenje psov je delanje škode v hiši pravzaprav izraz nemoči. Pes naj bi to počel zato, ker ne more biti s svojim človeškim prijateljem. 

 

Vzemite si čas in se na to ustrezno pripravite. Pomembno je, da psa navajate na omejitev že prej in ne šele takrat, ko greste od doma. 

 

Poglejmo, kaj je potrebno storiti in kako lahko vašemu kosmatincu olajšate čas, ko bo ostal sam doma. 

 

Če kuža živi z vami v stanovanju, ga morate nekako omejiti in obenem zavarovati. Priporočamo vam, da psa omejite z boksom ali ograjo. S tem boste zaščitil njega in vaše stanovanje.

 

Ko boste začeli podaljševati čas v omejitvi, je zelo pomembno, da vašega kosmatinca prej dobro psihično in fizično utrudite. Peljite ga na sprehod vsaj za 20 do 30 minut, lahko pa ga zaposlite še s kakšno miselno igro. Uporabite lahko tudi igrače in priboljške (bikovke, jelenji rog …), da svojega ljubljenčka odvrnete od vaše odsotnosti. V boks mu lahko daste igračo, napolnjeno z njegovimi najljubšimi pasjimi priboljški, ki bodo ohranili njegovo pozornost prve pol ure ali več vaše odsotnosti. Ko pridete domov mu igračo pospravite in mu jo vrnete šele, ko ponovno odidete.

 

Priporočamo vam, da ob slovesu in ob prihodu ostanete čim bolj mirni in vašemu kužku ne posvečate pretirane pozornosti vsaj nekaj minut.

 

Sicer pa je strah pred samoto lahko tudi pridobljen. To se lahko zgodi zaradi kakšne negativne izkušnje tedaj, ko je bil kuža sam. Njihovo neželeno vedenje je treba po navadi reševati s pomočjo strokovnjaka.

 

Tudi kužki, ki jih je zaradi osamljenosti strah, potrebujejo terapijo. Če je le mogoče, jih ne puščajte predolgo samih, saj se njihov strah lahko stopnjuje.

 

Težave imajo v mnogih primerih tudi psi, ki so zelo navezani na človeka. Takšni denimo, ki svojega lastnika spremljajo povsod v hiši. Pri takšnem štirinožcu moramo poskrbeti, da bo imel v hiši prostor, kjer se bo počutil varnega. To je lahko ležišče, kjer bo ostal tudi, ko boste vi v drugem prostoru. V začetku naj kuža tam ostane le za zelo kratek čas (5 minut). Nato večkrat pojdite iz hiše in se hitro vrnite. Ta čas pa nato postopoma podaljšujte.

 

Seveda pa ne smete pozabiti da mora imeti kuža ves čas vaše odsotnosti na voljo svežo vodo.

 

V kolikor bo vaš ljubljenček kljub upoštevanju nasvetov še vedno kazal znake tesnobe ali depresije, se posvetujte s svojim veterinarjem. Priporoči vam lahko številne možnosti za pomoč vašemu hišnemu ljubljenčku od vedenjskega treninga do zdravljenja s feromoni.

 

Ni potrebno, da imate slab občutek, če psa puščate samega doma. Vsak kuža lahko počaka 8–10 ur sam, če ga seveda prej psihično in fizično utrudite. Pes potrebuje tudi mir in ni treba, da je ves čas z vami. Ko se navadijo, da so sami, večino časa vaše odsotnosti prespijo. Ko pa se vrnete domov, pa mu le namenite čas in ga z njim preživite čim bolj aktivno.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.