Koliko hrane potrebuje mladiček?

Količina hrane, ki jo potrebuje mladiček, je odvisna od več dejavnikov, vključno s pasmo, starostjo, velikostjo, stopnjo aktivnosti, presnovo in fazo rasti. Mladički imajo običajno večje potrebe po kalorijah kot odrasli psi, saj se intenzivno razvijajo in rastejo, količina pa je odvisna tudi od vrste hrane.

 

Splošno pravilo je, da mladički potrebujejo več kalorij na kilogram telesne teže kot odrasli psi. Ravno tako, kot količina kalorij, je pomembna tudi kvaliteta hrane. Poceni briketi so ponavadi prazni in bodo malo kepico samo napihnili, ne bo pa dobila potrebnih hranilnih snovi. Po drugi strani pa kvalitetni briketi ali surovo ter kuhano meso nudijo vse, kar mali kosmatinec potrebuje za rast in razvoj.

 

Razlika med kvalitetno in nekvalitetno hrano je podobna, kot če primerjamo kupljen čips in pire krompir, narejen s kakovostnim mlekom ter maslom. Osnova pri obeh “jedeh” je krompir, vendar je njegova priprava ter dodatne sestavine popolnoma drugačna in nikakor ne moremo oba označiti kot kvalitetno hrano. Si predstavljaš eno leto živeti na čipsu?

 

Vsak mladiček si zasluži, da v njegovo prehrano, vsaj do konca obdobja rasti, vložiš vse, kar je potrebno, saj se bo le tako lahko razvil v zdravega in postavnega kosmatinca.

 

Maja Šparovec
Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnik

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.