04.01.2021

KOLUMNA DRUŠTVA ANIMA

 

Piše: Nevenka Lukić Rojšek - Društvo za dobrobit živali AniMa

 

Srečno novo leto 2021 dragi bralci in pasji prijatelji!

Vsem psom in skrbnikom srčno želimo, da dočakamo naslednje leto, leto 2022, brez pirotehnike. Za ekipo društva za dobrobit živali AniMa se je to leto 2021 začelo delovno in stresno. Dobro vemo, kaj pirotehnika povzroča našim hišnim ljubljenčkom, drugim domačim in prostoživečim živalim, zato smo vedno vnaprej pripravljeni na klice in prošnje za pomoč pri iskanju pobeglih in prestrašenih živalih. Takoj zjutraj se začne akcija iskanja pobeglih in prestrašenih po vsej Sloveniji, največ je psov in mačk. Ptic v naši okolici po novoletnemu norenju tudi po več dni ne vidimo in ne slišimo. Prostoživeče živali imajo namreč v zimskem času manj hrane na razpolago in s tem, ko trošijo za preživetje zime potrebno energijo za pobeg in strah, pogosto poginejo zaradi izčrpanosti.

Zastareli, pomanjkljivi in z evropskimi direktivami neusklajeni Zakon o zaščiti živali prepoveduje obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi. Kadar so ta dejanja storjena naklepno in imajo za posledico hujšo poškodbo, dalj časa trajajoče trpljenje ali pa žival zaradi tega celo pogine, gre za kaznivo dejanje mučenja živali. Za to kaznivo dejanje je predvidena denarna kazen ali zaporna kazen do enega leta. Kaj pa ptice in druge prostoživeče živali? Ali ni namerna uporaba pirotehnike obmetavanje prostoživečih živali s pirotehničnimi sredstvi? Je, kaj ne?

Kaj pa psi, pripeti in omejeni na verigah? Njihovi »lastniki« jih zavestno pustijo priklenjene in nemarno izpostavijo mučenju in trpljenju zaradi pirotehnike. V tem primeru tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) ne prevzema nobene odgovornosti, kajti zakon tega ne določa, niti ne omenja. Res hvale vredno, da MKGP poziva državljane k neuporabi pirotehnike, a veliko bolj koristno bi bilo, če bi MKGP predlagal zakon o prepovedi pirotehnike, saj razpolaga z ogromno tehtnih dokazov, kaj pirotehnika povzroča živalim. In naj že enkrat predlagajo ter speljejo prepoved privezovanja psov na verige! Pozivi MKPG in vsakoletne ponavljajoče se prošnje državljanom ne pomenijo prav nič, saj to niso dejanja, so samo prazne besede, živali pa v tej državi ostajajo v enakih ali celo slabših pogojih. Birokrati MKGP menijo, da svojo plačo zaslužijo, če v javnosti ignorantsko argumentirajo svoja nedejanja z izgovorom na slovensko tradicijo in kmeta. Zakaj se za mučenje in povzročanje trpljenja, celo smrti živali zaradi pirotehnike ne opozori in ne kaznuje »lastnikov« živali, ki živali namerno izpostavijo tem dejanjem, pa čeprav jih povzročijo drugi ljudje?

Psi na verigah so tradicija, pobijanje medvedov in volkov je tradicija, lov je tradicija, industrijska reja in klanje rejnih živali za izvoz je tradicija, sečnja najbolj zdravih gozdov je tradicija. V naši državi ostaja krutost do živali tradicija. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pride in gre, mandat izkoristi za nastope v medijih in izpolnjevanje želja kmetom in lovcem - živali ostanejo na istem, zadnja leta še na slabšem, kljub vedno večji ozaveščenosti državljanov in vedno večjim naporom nevladnih organizacij za dosego potrebnih sprememb. Ekonomski interesi interesnih skupin vedno prevladajo, ne glede na znanstvena dejstva, resnico in pravico, etiko in moralo. Naj bo leto 2021 leto solidarnosti, razumevanja in sprememb našega odnosa do čutečih bitij. Zaščitimo jih z dobrimi zakoni in te zakone sprovajajmo!

Ogromno živali trpi prav zaradi človekove nevestnosti in umetno privzgojenega prepričanja o manjvrednosti drugih živih bitij. Ena od teh nevestnosti in nepriznavanja pravic drugim živim bitjem do življenja, ki ga je vredno živeti, je uporaba pirotehnike, kajti kljub negativnim vplivom uporabe pirotehničnih sredstev tako na vse domače živali, od psov do mačk in drugih hišnih živali, kakor tudi na rejne živali in živali v naravi, ljudje še vedno ignorirajo posledice svoje nepotrebne zabave.

Številni ljudje menijo, da brez pirotehnike ni praznovanja novega leta. A kolikor ognjemeti in pokanje vzbujajo ljudem radost, je dejstvo, da je to za živali pravo mučenje. Pirotehnična sredstva so za vse živali izjemno moteča, najbolj lahko to opazimo pri psih, ki z nami živijo. Sluh psa je bistveno bolj občutljiv od človekovega, zato jih eksplozije ognjemeta in petard ne le motijo, ampak lahko tudi resno poškodujejo njihov sluh. Enako velja tudi za lovske pse, ki zaradi hrupa pušk včasih utrpijo nepovratno izgubo sluha. Psi so zaradi pokanja vznemirjeni, pospešeno dihajo, so nemirni in nervozni, cvilijo in lajajo, uničujejo predmete, na vsak način poskušajo pobegniti in veliko jih dejansko pobegne. Tisti na verigi, v Sloveniji jih je okoli 10.000 in tisti zaprti v pesjake, pa nimajo nobene izbire - ne morejo se umakniti ne pobegniti proč od izvora pokanja, kajti v to jih je prisilil človek »lastnik«.

Poleg poškodb sluha povzroča pirotehnika živalim nenadzorovan občutek strahu. Ta privede do fobije, ki pri živalih nastane zaradi paničnih reakcij na glasen hrup, še posebej, če so temu izpostavljene dlje časa.

Strah in šok ob pokih je najbolj opazen pri psih, vendar strokovnjaki opozarjajo, da so mačke celo bolj dovzetne za stres kot psi. Vendar pa mačke tega ne pokažejo na enak način, zato je to težje opaziti ter posledično tudi težje pomagati. Iz naših izkušenj vemo, da je stres zaradi pirotehnike izredno tudi opazen pri konjih in oslih , ki reagirajo podobno kot psi.

Ne pozabimo dodati, da je pirotehnika tudi strupena, saj v okolje sprošča škodljive delce, kot je droben prah, ki ga živali vdihavajo. Posledice so lahko poslabšanje obstoječih bolezni in nastanek novih bolezni. Pirotehnika tako predstavlja veliko nevarnost za živali, ki živijo na območjih eksplozij ali na razmeroma oddaljenih mestih, kjer veter delce prenaša po zraku, kar velikokrat povzroči večje opekline in poškodbe oči.

Zaključek? Prepovejmo pirotehniko!!! To lahko storimo, prav nobenemu človeku ne bo škodilo, bo pa pomagalo mnogim drugim živim čutečim bitjem. Izbira res ni težka - izberimo življenje brez pirotehnike!

 

Nevenka Lukić Rojšek, Društvo za zaščito živali AniMa

 


Kolumne na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje kolumnistov in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

 

Deli s prijatelji

Komentiraj