08.09.2021

Kranjsko društvo: naš namen je ljudem približati pomen sterilizacije in kastracije!Sledeči sestavek so v okviru projekta Srce za tačke, ki ga ves mesec izvaja portal Pes moj prijatelj s podporo podjetja Lidl Slovenija, pripravili pri Društvu za zaščito živali Kranj.V kranjskem društvu opažamo, da se je problematika na področju mačk v Sloveniji malce izboljšala, predvsem kar se tiče osveščenosti o sterilizaciji in kastraciji. Ljudje se vse pogosteje obračajo na nas za pomoč pri lovljenju, za pomoč pri plačilu stroškov sterilizacije in kastracije, zanima jih, kako urediti določene lokacije, kjer se zadržuje večje število mačk, ki jih hranijo, saj se zavedajo, da bo v nasprotnem primeru sicer tam čez nekaj let že prava kolonija.  

In to je seveda tudi naš glavni namen, Slovencem in Slovenkam približati pomen sterilizacije in kastracije, jih opogumiti za to, da se za poseg odločijo čim prej, in ne šele, ko je mačka stara šest mesecev, ali šele po prvem leglu, kar pogosto mislijo in slišijo tudi od veterinarjev, kar je popolnoma napačna informacija.  

Težavo opažamo predvsem na periferiji, kjer živijo ljudje, ki se po večini ukvarjajo s kmetijstvom in so mnenja, da če je mačka sterilizirana ali kastrirana, ne bo lovila miši. To ne drži. Mačke, ki niso v stalnem stresu zaradi burnih hormonov, ki niso breje dva ali trikrat letno in ki niso obremenjene z nego in vzgojo mladičev, imajo več energije za lov na miši. Podobno velja za samce – energijo, ki bi jo sicer usmerili v boje z ostalimi samci, s ciljem zadovoljiti svoj živalski nagon, bodo usmerili drugam. Sterilizacija in kastracija sta koristni tudi za zdravje mačke, saj niso izpostavljene spolno prenosljivim boleznim in so manj izčrpane.  

Velikokrat prejmemo informacijo s strani tretje osebe, t.j. soseda, znanca, mimoidočega, če lahko pomagamo urediti določeno lastniško lokacijo, ko pa se skušamo z lastnikom pogovoriti, naletimo na gluha ušesa, saj za sterilizacijo in kastracijo ne želijo slišati. Prisiliti v to jih seveda ne moremo, a bi ob tem radi opozorili, da je globa za nezaželeno leglo in namerno zapustitev živali od 400 do 800 evrov.  

Ko govorimo o prostoživečih in zapuščenih mačkah, je za osnovno veterinarsko oskrbo (v to štejemo tudi S/K) mačk odgovorna občina, v kateri se taka mačka najde oz. nahaja. In zakaj je to potrebno? Čisto preprost razlog je: mačk je preveč in edini način za omejitev njihovega števila sta sterilizacija in kastracija. Gre za poseg, opravljen v splošni narkozi in mačka pri tem ne trpi.

Zato bi ljudi opozorili: najmanj kar lahko storijo za zmanjšanje mačje populacije je, da takoj, ko v svoji okolici opazijo mačko, ki jim ni znana, pa ne glede na to, v kakšnem stanju je (zdrava, bolna, lepo negovana, zanemarjena, prijazna, plašna …), poskusijo ugotoviti, če komu pripada, in če temu ni tako, naj se nemudoma obrnejo na občino z namenom, da se jo čim prej veterinarsko oskrbi. Če se bodo ponudili, da po veterinarski oskrbi prevzamejo skrb za hranjenje in osnovni nadzor nad mačko, bo to zanjo še dodatno dobro. Za prostoživeče mačke je namreč najbolj primerno, če jih vrne v znano okolje.

Še bolje pa je seveda, če oseba mačko posvoji pri kakšnem društvu (takem, ki oddaja ustrezno veterinarsko urejene mačke!) ali zavetišču. Posvojitve so še korak naprej v tej pereči problematiki, saj s tem osveščamo, da je mačka družinski član, primerna za bivanje le v notranjem okolju, da lahko živi z otroci, drugimi mački in psi oziroma drugimi živalmi. Da niso nikakršne "čarovniške" živali, temveč ljubeča, zaradi njihovega predenja, bi lahko rekli celo zdravilna bitja, ki nam bodo vso ljubezen vračale.

V našem društvu smo vedno na voljo za pomoč, naj bo to le nasvet, finančna pomoč ali pomoč pri urejanju lastniške lokacije, kjer se lastnik strinja, da je skrajni čas za sterilizacijo ali kastracijo. V kolikor veste za kakšno tako lokacijo ali najdete žival, nam pišite na elektronski naslov info@dzzz-kranj.si in skupaj bomo našli rešitev.  

Sterilizirajte – kastrirajte – posvajajte! Mačk je preveč, dobrih in odgovornih domov zanje pa premalo. Bodite del rešitve, ne problema.  

Foto: Shutterstock
Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.