Kriptorhizem pri psu

Beseda kriptorhizem izhaja iz grških besed kryptos, ki pomeni skrit in orchis, ki pomeni modo.

 

Kaj je kriptorhizem?

Zaostajanje mod v področju trebušne votline, dimeljskega kanala ali med dimeljskim kanalom in modnikom pod kožo, imenujemo kriptorhizem. Gre za dedno napako, ki se lahko prenaša na potomce. Če se spusti samo eno modo, govorimo o enostranskem, če pa nobeno, pa o obojestranskem kriptorhizmu. Pri enostranskem kriptorhizmu je pes ploden, pri obojestranskem pa ne.

 

V času razvoja zarodka se modi nahajata v trebušni votlini. Po rojstvu, nekje do 40. dneva starosti, se modi spustita v modnik. Včasih spust mod traja tudi dlje, vendar morata biti do šestega meseca starosti obe modi v modniku.

 

Kriptorhizem se lahko pojavi pri vseh pasmah psov, večkrat pa pri manjših pasmah. Pri psih mešančkih je ta manj pogost. Pojavi se v približno 1% celotne populacije in kar v 75% primerov gre za enostranski kriptorhizem.

 

Kako se diagnosticira kriptorhizem?

Pri rutinskem pregledu, ob cepljenju mladiča, vam veterinar že lahko pove ali sta modi spuščeni. V kolikor eno modo ni spuščeno, je čutiti prazno mošnjo in veterinar lahko upravi ultrazvočni pregled ali rentgensko slikanje, da najde nespuščeno modo. Če modi pri osmih tednih nista tipljivi, se lahko naredi ponovno kontrolo pri veterinarju pri starosti šestih mesecev.

 

Kakšna je terapija?

V obdobju do 4. meseca starosti je mogoč spust zaostalih mod z uporabo hormonov precej uspešno vzpodbuditi, vendar je etično sporno, ker se ta napaka prenaša na potomce. V kolikor se modi pri šestih mesecih nista spustili, veterinarji svetujejo kastracijo. S tem preprečite nastanek tumorjev na zaostalem modu, zasuk moda ali bolezni prostate. Možnost, da se bo na nespuščenem modu pojavil tumor, je devetkrat višja kot pri modu, ki se nahaja v mošnji.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.