Mami, mami ... kupi mi psa!

Kmalu se bo pričelo novo šolsko leto. Za mnoge bo to čas, ko s prijatelji iz razreda premlevajo poletne dogodivščine, za prvošolčke pa nova izkušnja v življenju – navajanje na nekaj povsem drugačnega, spoznavanje novih ljudi in novih okoliščin. Da bi šolarjem olajšali vstop v prvi razred, mnogim starši poklonijo tudi različna darila. Na seznamu želja se pogosto znajdejo tudi hišni ljubljenci: psi, muce, zajčki, papige, hrčki, ribice … Preden se boste odločili izpolniti tako željo svojemu otroku, je prav, da o tem temeljito razmislite.

 

 

Živali so čuteča živa bitja in ko jih sprejmemo v svoj dom se zavežemo, da bomo zanje skrbeli naslednjih 10 ali 15 let. Živali niso predmeti, ki jih lahko, ko se jih naveličamo, preprosto odvržemo. Skrb za žival zahteva veliko mero odgovornosti in seveda tudi časa.

Otrok, ki vsak dan odide v šolo, sam nalogi seveda ne bo kos. Vsakodnevni sprehodi s psom, skrb za nego, zdravje, prehranjevanje… to je tisto, kar v veliki meri počnemo odrasli ljudje. Sami poskrbimo za vse, kar pes potrebuje – opremo, plačilo hrane, veterinarskih storitev in mnogo drugega. Imeti hišnega ljubljenca pomeni, da bo naša denarnica ob koncu meseca še nekoliko tanjša. "Bomo zmogli to?" se je prav vprašati.

 

 

Starši nikakor ne podležite otrokovi prošnji, ki podzavestno čuti, da ste v tem obdobju bolj "mehki" za usliševanje želja. Omisliti si psa je za vsako družino korak, ko pride v hišo nov družinski član z mnogimi potrebami in hotenji, najmanj kar je, pa spremeni življenje. Starši morate skupaj z otrokom oceniti, ali sploh imate ustrezne življenjske razmere za psa.

Res je, da vsak pes nedvomno prinese v hišo veliko veselja in užitkov, skratka, pozitivnega delovanja, a se moramo v hiši še pred prihodom novega družinskega člana dogovoriti, kdo in v kakšni meri bo zanj skrbel. Starši pa moramo vedeti, da lahko za psa samostojno skrbi otrok star vsaj 13 let. Zavedati se moramo, da otroci niso tisti, ki bodo žival vzgajali, tega od njih tudi ne moremo zahtevati.

Žival je naš prijatelj na poti skozi celo življenje. Razmislimo trezno o novem družinskem članu, bodimo odgovorni skrbniki!

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.