03.05.2021

Labodjemu paru ukradli šest mladičev - brez mame ne bodo preživeli

V Kopru že nekaj let gnezdi labodji par. Lani je spontano organizirana skupina prostovoljcev poskrbela za varno gnezdenje labodov, predvsem pa varnost labodjih mladičev pred drugimi živalmi, zlasti vranami in lisico, pa pred nepoučenimi opazovalci, neprimernim hranjenjem in celo tatovi mladičev. V sodelovanju z veterinarjem za divje živali so poskrbeli tudi za njihovo zdravje. Tudi letos sta laboda dobila svoje potomce. Pred dvema dnevoma je na svet prišlo šest krasnih bitjec, ki pa so minulo noč izginili: "Mladi družinici v Kopru so to noč ukradli otroke. Zveni nepojmljivo? Če bi se zgodilo komu od nas, ljudi, bi novica zasekala v srce vsakega čutečega človeka. Zgodilo se je labodoma, Gigi in Čupku. V odročnem kotičku ob kanalu sta zgradila gnezdo, več kot mesec dni izmenično grela kar devet jajc in se te dni veselila puhkov, ki so si prikljuvali pot na svet," so sporočili danes zjutraj na strani gibanja Skupaj. Prostovoljci so sicer tudi letos nameravali organizirati neprekinjeno varovanje labodje družine, ki bi predvidoma steklo prav danes.

Tiste, ki bi karkoli vedeli o dogodku prosijo, naj informacije posredujejo policiji, ki dogodek že preiskuje. "Četudi je možnost, da bi odkrili storilce in vrnili labodke staršem, še tako neznatna," dodajajo v gibanju. Na PU Koper so potrdili, da so bili o tatvini obveščeni, trenutno poteka ogled kraja. Neznani storilec so odtujili šest komaj dva dni starih mladičkov ter eno jajce. Labod Čupko naj bi ob tem dobil celo udarec v prsni koš, najverjetneje ob tem, ko je branil mladiče. Prisotni so sicer prepričani, da so bili mladiči odtujeni - če bi postali žrtev kakšne živali, bi za tem zagotovo ostale sledi.

Opozarjajo tudi, da mladiči najverjetneje ne bodo preživeli naslednjih 48 ur. Samo čas lahko popravi to grozljivo dejanje, navajajo v sporočilu in tatove pozivajo, naj labode čimprej vrnejo staršema v gnezdo. Prav tako pričakujejo, da se bo odzval okoljski inšpektor, ki so ga obvestili o dogodku. 
Zakaj bi sploh nekdo odtujil labodje mladiče? "Kolikor vemo, labodke prodajajo za okras privatnim posestvom z jezerci. Lani je o tem pisal Il Piccolo, ko je enkrat maja ali v začetku junija v Miljah izginilo 18 mladičkov in 2 odrasla laboda," najverjetnejši razlog opisuje Božena Ambrozius, ena od prostovoljk. Labodi so sicer zaščitena vrsta, kazen za nezakonito ravnanje z njimi je od šest mesecev do pet let zapora.Foto: Jernej Soban

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.