01.10.2020

Letošnje dogajanje ob 4. oktobru bolj skromno, a nekaj dogodkov BO!

Letošnje leto je zelo drugačno tudi za organizacije za zaščito živali. Ukrepi, ki so sprejeti za zajezitev širjenja virusa Covid19 so posegli tudi v načrtovane dogodke slovenskih zavetišč in društev za zaščito živali. Ob letošnjem 4. oktobru, ki je dan, posvečen vsem živalim, posebnega dogajanja ne bo. "Načrtov je bilo veliko, a trenutna situacija je vse okrnila in nas še naprej drži v negotovosti. Velikega dogodka ne načrtujemo. V kolikor se razmere še dodatno ne zaostrijo načrtujemo dan odprtih vrat, s spremljevalnim programom v izvedbi Mladih zmajev," nam je povedal vodja Zavetišča Ljubljana Marko Oman. Podroben program bodo te dni objavili na spletni strani.

Druga zavetišča letos posebnih dogodkov ne načrtujejo.

Društvo za zaščito živali Kranj bo 17. oktobra pripravilo tradicionalno zbiralno akcijo starega papirja. Izkupiček od prodaje starega papirja bodo namenili oskrbi brezdomnih muc.

Za pomoč Obalnemu društvu proti mučenju živali se bo na Obali zgodil dogodek "Z-migaj za živali". V soboto, 3. in nedeljo 4. oktobra bodo v Kinetic Studiu Koper potekale različne vodene skupinske vadbe in delavnice tako za otroke kot za odrasle.

Kužkovanje v organizaciji Društva za zaščito živali Pomurja letos odpade, bodo pa prostovoljci imeli v petek in soboto stojnico pred trgovskim centrom BTC v Murski Soboti. 

Z dobrodelno / promocijsko / informativno stojnico se bodo v soboto predstavili tudi člani Društva za zaščito živali Novo mesto. Obiskali jih boste lahko v Supernovi v Novem mestu.
 

Med vsem tem pa naš portal v sodelovanju s podjetjem Lidl Slovenija, v vseh poslovalnicah Lidla po Sloveniji zbira hrano za brezdomne živali. Zbrani prispevki bodo namenjeni slovenskim društvom, zavetiščem in azilom za zaščito živali, ki delujejo v lokalnem okolju, kjer poslujejo Lidlove trgovine. Že od sredine septembra se tudi letos odvija ozaveščevalni projekt Srce za tačke, kjer naš portal s podporo Lidla Slovenija pripravlja različne tematske sklope, s skupnimi močmi pa iščemo dom mnogim živalim – bodisi tistim, ki so z zavetiščih resnično že preveč časa, kot tistim, ki so zaradi določenih posebnosti težje najdemo svoj novi dom.

Svetovni dan živali se je začel leta 1931 na shodu ekologov v Firencah, in sicer z namenom opozoriti na zaskrbljujoči položaj ogroženih živalskih vrst. Ta datum so izbrali, ker na ta dan goduje sveti Frančišek Asiški, ki je zagovarjal odgovoren in ljubeč odnos človeka do okolja in živali. Od takrat do danes po vsem svetu ljubitelji živali, razne organizacije ter društva obeležujejo 4. oktober kot dan varstva živali. Namen tega dne je opozarjanje na varovanje ogroženih vrst živali, na human odnos do živali vseh vrst, saj so tudi živali čuteča bitja.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.