01.09.2016

Mačji diabetes (Feline diabetes)

Prav tako kot pri ljudeh, je sladkorna bolezen v porastu tudi pri mačkah. Koliko mačk boleha za to boleznijo ne moremo vedeti, saj je bolezen pogosto neodkrita, vendar nekateri podatki pravijo, da za diabetesom zboli ena na 400 mačk, po nekaterih drugih podatkih pa celo 1 na 100 mačk, kar je ogromno. Bolezen je pogosto spregledana, saj skrbniki pripisujejo simptome drugim boleznim, mnogokrat pa tudi starosti. Diabetes se pri mačkah navadno razvije razmeroma pozno, gre torej za bolezen odraslih in starejših mačk.

 

Diabetes pri mačkah spremljajo precej značilni simptomi in sicer:


- povečana žeja
- povečana lakota
- hujšanje
- slabši izgled (uničena dlaka, prhljaj)


Pogosto ljudje svojo mačko peljejo k veterinarju relativno pozno, ko se pojavijo že tudi nekateri drugi simptomi kot je nevropatija (okvara živcev) ali vnetje trebušne slinavke. Razlogi za nastanek bolezni so različni, vendar pogosto je glavni razlog nezdrav način prehranjevanja. Ena novodobnih bolezni mačk je tudi debelost, ki lahko vodi v sladkorno bolezen. Težava je predvsem v nekvalitetni prehrani. Nekvalitetna mačja hrana namreč vsebuje velike deleže žitaric, ki vsebujejo ogromno ogljikovih hidratov, le te pa telo pretvori v sladkorje. Po letih nezdrave hrane, ko se mačje telo bori proti vsem nakopičenim sladkorjem lahko pride do tega, da organizem preprosto ne zmore več. Trebušna slinavka je prizadeta do te mere, da ne počrpa več sladkorjev (energije) iz krvi. Lahko rečemo, da izgubi ključ. Sladkorji tako krožijo po telesu, telo pa jih ne zna več uporabiti za svoje delovanje. Kar je najbolj nenavadno pri tej bolezni je to, da je v krvi ogromno sladkorja (energije), ob tem pa telo hira. Zato imajo sladkorni bolniki previsok krvni sladkor. Da bi  znižali krvni sladkor potrebujemo inzulin. Inzulin je magični ključ, ki odpre vrata celice, da ponovno sprejme sladkor in ga porabi za energijo in normalno delovanje telesa.

 


Ob diagnozi je tako najprej potrebno spremeniti način prehranjevanja mačke. Priporoča se, da mački najprej odvzamemo briketirano hrano. Briketi namreč vsebujejo velike količine žitaric. Včasih je že sprememba prehrane dovolj, da trebušna slinavka ponovno prične pravilno delovati, zato je priporočljivo spremeniti prehrano mačke še predno se začne z zdravljenjem z inzulinom.

 

Zdravljenje mačjega diabetesa je lahko dolgotrajno in naporno, ni pa nemogoče. Marsikatera mačka gre po določenem času v remisijo, kar pomeni, da ne potrebuje več inzulina. Remisija lahko traja nekaj mesecev, nekaj let ali pa do konca življenja. Vsaka mačka je različna in vsaka mačka se drugače odziva na zdravljenje. Vendar pa zdravljenje mačjega diabetesa neprimerljivo izboljša kvaliteto življenja naše ljubljenke. Mačke lahko ob zdravljenju in pravilni oskrbi živijo še leta in leta zadovoljnega in srečnega mačjega življenja. Če imate mačko, ki ima diabetes ali bi radi preprosto izvedeli več o tej bolezni, vas vljudno vabim na Facebook stran Mačji diabetes, kjer si bomo skrbniki pomagali in si izmenjevali izkušnje in nasvete glede naših mačjih družinskih članov.

Avtor: Sara Kump

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.