Menjava pasje hrane

Za spremembo hrane pri psu se odločimo takrat, ko vidimo, da določena hrana psu ne ustreza ali mu povzroča različne alergije in prebavne težave. Če opazite, da pes pogosto bruha, ima drisko ali ga napenja, je verjetno čas za menjavo hrane. Izbira nove hrane naj bo premišljena. Preden se odločite za novo hrano si podrobno oglejte deklaracijo. Če ste do sedaj hranili svojega psa s piščancem in opažate, da ima pes drisko in da se še praska, potem je možno, da mu piščanec ne ustreza. Nova hrana naj zato ne vsebuje piščanca.

 

V kolikor prepogosto menjavate hrano ali to naredite prehitro, boste pri svojem štirinožcu lahko povzročili težave s prebavili. Pasji želodec včasih potrebuje tudi do dva tedna, da se "navadi" na novo vrsto hrane, zato moramo hrano zamenjevati postopoma. Pomembno je, da se črevesna flora postopoma prilagaja na novo hrano. Najbolje, da si za menjavo vzamete vsaj teden dni časa, saj boste tako zmanjšali možnost šoka na prebavni sistem vašega psa in s tem posledično redkejšega blata. Skozi teden postopoma zmanjšujte količino stare in zvišujte količino vnosa nove hrane.

 

- 1. in 2. dan: 25 % nove hrane in 75 % stare hrane,

- 3. in 4. dan: 50 % nove hrane in 50 % stare hrane,

- 5. in 6. dan: 75 % nove hrane in 25 % stare hrane,

- 7. dan: 100% nova hrana.

 

Psi, ki imajo občutljiv želodec ali težave z alergijami bodo lahko potrebovali tudi več časa za spremembo, lahko tudi do dva tedna, zato nikar prehitro ne obupajte.

 

Neprestana menjava hrane, v kolikor pes noče jesti in je še vedno igriv in razigran, je nesmiselna. Psi se znajo hitro razvaditi, prav tako nas znajo zelo dobro pretentati in izkoriščati za hrano, ki jim je bolj všeč, ni pa nujno tudi zdrava. Torej psi znajo zavračati svojo hrano, medtem ko bi človeško z veseljem pojedli. Če vas pes izsiljuje na tak način, je menjava hrane nesmiselna, saj ni problem v hrani, temveč v načinu hranjenja. Smiselno je enkrat ali maksimalno dvakrat zamenjati okus in, če pes ničesar noče jesti in je zdrav, pomeni, da morate spremeniti način hranjenja. Pri tem pomaga, da pes nima hrane ves čas na voljo. Hrana naj mu bo ponujena le 2-3 krat na dan. Če ne poje obroka, se mu ga odvzame in ponudi pri naslednjem hranjenju. Psu hranimo izključno izbrano hrano, omejimo priboljške in popolnoma ničesar ne dajemo od mize.

 

Ko se kuža začne prehranjevati samo z novo hrano, ga z njo hranite vsaj dva meseca, da se prepričate ali je hrana zanj res ustrezna. Če je, se bo to hitro odražalo tudi v zunanjem videzu vašega psa. Spremembe se bodo pokazale v sijoči dlaki in zdravi koži. Telesna teža se ne bo spreminjala, poleg tega pa ne boste imeli več težav s prebavo, izločeno blato bo ustrezne količine in formirano.

 

Najbolje je, da se lastniki, ki pri svojih kužkih uvedejo novo prehrano zaradi zdravstvenih razlogov, dogovorijo za pregled pri veterinarju za spremljanje napredka in po posvetu z veterinarjem ugotovijo ali nova prehrana ustreza. 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.