Mladiček - idealno darilo za otroka?

Ob takih izjavah kar kriči iz mene - NE! ABSOLUTNO NE!

 

Spet prihaja tisti čas v letu, ko se trgovine že šibijo pod težo bleščečih novoletnih okraskov, mi pa tudi počasi razmišljamo, kaj bomo postavili pod smrekico. Veliko staršev, dedkov in babic si želi izpolniti največjo otrokovo željo - domov pripeljati malo kepico. Kaj je lepše, kot sreče polne otroške oči, ko na zasneženo Božično jutro iz škatle prileze najlepši mladiček…

 

Včasih smo za take napačne ideale krivili romantične filme, danes so teh prizorov polna socialna omrežja. Ampak…

 

Mladiček nikoli ni idealno darilo. Nikoli in nikdar. Otrok naj mladička dobi, ko je dovolj star, da si ga lahko sam tudi kupi.

 

Če razmišljaš, da bi tvoj naslednik decembra dobil “bratca ali sestrico”, prosim prosim prosim, iskreno si odgovori na spodnja vprašanja:

 

Bo mladiček član družine?

Mladiček ni dolgo mladiček ampak kmalu postane pes, ki živi 10, 15 let. Vsak kuža si zasluži biti član družine celo svoje življenje. Noben, čisto noben kosmatinec pa si ne zasluži poslušati vaše kreganje in dretje, kdo ga bo na deževno jutro peljal na sprehod in zakaj mora najstnik prej s piknika, ker je treba zvečer nahraniti psa.

 

Kdo bo skrbel za mladička, ko se ga otrok naveliča?

Vztrajnost definitivno ni kvaliteta povprečnega otroka ali najstnika. Če se otrok naveliča svoje najljubše igrice, res misliš, da se mladička ne bo? Imeti psa niso samo rožice in metuljčki. Noben otrok ni dovolj zrel, da bi samostojno skrbel za psa. Ker je še otrok. Eno je, da ga aktivno, njegovi starosti primerno, vključiš v skrb za kosmatinca. Popolnoma druga stvar pa je, da je otrok odgovoren, ali bodo potrebe štirinožca pravilno zadovoljene.

 

Kdo bo skrbel za psa, ko bo otrok zrasel in se odselil?

Mladički rastejo, otroci tudi. Začne se srednja šola, žuri in ljubezen, fakulteta ali služba. Kdo bo takrat skrbel za kosmatinca? Bo študent pustil faks, če ne bo mogel najti primernega stanovanja? Bo kuža ostal breme staršem in izgovor za družinsko dramo? Najhuje, kar v tem primeru lahko rečeš svojemu otroku, je “Saj je tvoj!” Ja, ne vem no, le kdo je malo kepico pred leti pripeljal domov…

 

Zakaj je toliko mladičkov na voljo ravno za Božič?

Odgovorni vzreditelji in zavetišča se izogibajo iskanja novih domov decembra. Zato naj te resno skrbi, če ima stric iz oglasa veliko izbiro mladičkov ravno v obdobju Božiča. Psica se goni, ko se goni in če je parjena, koti dva meseca kasneje. Psičke ne moreš prepričati, naj bodo njeni otroci ravno dan pred Božičem dovolj stari za nove domove.

 

Hočeš svojega otroka res naučiti tako lekcijo?

Odrasli tako radi očitamo mladini, da je neodgovorna in naivna. Hkrati pa toliko staršev ne vidi težave v nepremišljenem nakupu ali posvojitvi, pod pretvezo, da bi radi izpolnili otrokovo največjo željo. Pes za darilo je napačna odločitev pa če kosmatincu natakneš še tako lepo roza mašnico, sebi pa rožnata očala.

 

Izbira mladička je čudovit proces, ki lahko družino poveže in poglobi odnose. Ogled malih kepic pri vzreditelju ali v zavetišču, nakup opreme, priprava stanovanja in potem skupno učenje in raziskovanje, ko pride mladiček domov, so lahko nepozabni trenutki za otroka. Čudovita zgodba, kako izgleda živeti s psom, se  lahko prične na čarobno Božično jutro, ko otroka v škatli pričaka napis MLADIČEK BO! ... Vse ostalo pa naj bo rezultat skupnih želja in odgovornih odločitev.

 

 

Maja Šparovec

Klub Canima - šolamo pse, izobražujemo skrbnike

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.