07.06.2023

Mnenje veterinarja o prehranskih dopolnilih za sklepe in kdaj jih začeti dajati psu?

Vprašanje bralca Toneta: Kakšno je vaše mnenje o prehranskih dodatkih za sklepe pri starejših psih? Kdaj jih začeti dajati psu?

 

 

Odgovor: Od prehranskih dodatkov je smiselno dajati predvsem omego 3. To začnemo dodajati že v mladih letih, saj le-ta deluje protivnetno in tako deluje tudi preventivno pred boleznimi sklepov. Omego 3 imate na trgu številne preparate, ki so zelo različne kvalitete. Predvsem je potrebno paziti, da ima preparat posebej navedeno vsebnost EPA in DHA omega 3 maščobne kisline in da je kot stabilizator dodan vsaj vitamin E, ki se mu reče tudi tokoferol. Še bolje pa je, če so kot stabilizatorji dodani polifenoli, saj je takšna omega 3 v telesu stabilna 36 ur, z vitaminom E pa le 8 ur. Količina zaužite EPA naj bi bila pri psih 40-45 mg na kilogram telesne teže, kar je precej več, kot jo ponavadi navajajo proizvajalci. Zato je pomembno, da kupimo preparat, ki ima veliko vsebnost EPA.

 

Omega 3 je izredno pomembna tudi za to, koliko hranilnih snovi pride v samo celico, saj vpliva na prepustnost oz. elastičnost celične membrane. Če imajo premalo omege 3, potem vse celice v telesu – to je vsi organi dobijo premalo hrane, v telesu se kopiči kronično vnetje, ki je vzrok vsem sodobnim boleznim tudi pri psih.

 

Pri starejših psih je smiselno začeti dodajati tudi druge prehranske dodatke za sklepe, ko se pojavijo težave, da te težave omilimo. Na trgu je precej preparatov, ki pomagajo vsaj delno, je pa potrebno poizkusiti, kateri je za vašega psa optimalen. Pred tem pa drugi prehranski dodatki, razen omege 3 niso smiselni.

 

 

Mateja Plevnik, dr. vet. med.

Veterinarski center Plevnik d.o.o.

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.