23.08.2023

Moj pes ima slab zadah iz gobčka. Kako mu lahko pomagam?

Vsekakor je na tem mestu priporočljiv pregled pri veterinarju.

 

Večinoma je slab zadah pri psih posledica zobnih oblog. Dokler so obloge mehke, je dovolj redna higiena. Na trgu obstaja veliko pripomočkov, priboljškov in prehranskih dopolnil za čiščenje zob. Najboljša pa je še vedno redna uporaba ščetke in zobne paste, ki pa mora biti obvezno pasja, saj je človeška lahko škodljiva.

 

Ko pa obloge pričnejo mineralizirati, takrat govorimo o zobnem kamnu. Tega pa ne moremo več odstranjevati sami s ščetkanjem, ampak mora to storiti veterinar. Pri tem je potrebno poudariti, da se ti posegi delajo izključno v splošni anesteziji.

 

Posegi brez anestezije, kot jih nekateri ponudniki oglašujejo, so v nasprotju s pravili stroke in se smatrajo kot mučenje živali. Nemogoče je opraviti temeljit pregled zob, čiščenje, poliranje ali celo puljenje brez ustrezne anestezije in protibolečinske terapije.

 

Bernarda Kokovnik, dr. vet. med.

Veterinarska postaja Kočevje

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.