30.06.2019

Najbolj krvoločna zver na svetu je človek! Žal se strinjam (pismo bralke)

Spoštovani, nimam FB in zaradi ene objave, ki bi jo želele dati tja, se žal ne mislim prijaviti. Obrnila sem se na vas, ker sem napisala komentar na odstrel medvedke z mladičema na 2 časopisa, pa sem doživela pri enem neobjavo, pri drugem sem lahko komentirala, ko pa so se vsuli komentarji na moj komentar, seveda kontra, pa sem bila blokirana. Pa sem želela samo, da ljudje utemeljijo z dejstvi, zakaj so ZA odstrel. Vse se je bilo namreč v stilu "pojma nimaš, sigurno si iz mesta, tja pa medvedi ne pridejo". Torej, če se vam zdi vredno bi prosila, da kar bom napisala, prilepite na svojo stran na FB. Naj povem še to, da je moj mail uraden (privaten) z imenom in priimkom, ker stojim za tistim, kar bom napisala. Ne bo pa dobesedno tako napisano, kot je bilo za dva časopisa, ker si žal nisem shranila.
 
Torej:
 
V časopisu (internetnem) sem prebrala, da je medvedka napadla 80-letnico in jo poškodovala. V drugem je bilo enako napisano s pripisom, da je ta ista medvedka že napadla rekreativnega tekača (ali sem spregledala ali pa tekača nikoli niso omenili pred tem dogodkom). Prva ugotovitev lovcev je bila, da sta mladiča najverjetneje lanska in, ker bi preživela brez medvedke, njiju ne bi ustrelili. Naslednji dan je bila ugotovitev lovcev, da sta medvedka letošnja in, ker ne bi preživela brez medvedke, bi tudi njiju ustrelili. Temu sama rečem, komentiranje brez strokovne podlage.
 
Napisala sem povzetek poročanja medijev, ki se mi zdi bistven. Sedaj pa bi rada malo razmigala sive celice ljudi (moje so namreč zelo aktivne pri branju medijev).
 
Rekreativni tekač, ki naj bi se rešil pred medvedko s tekom. Dejstvo: kolikor je meni znano, medvedi tečejo s hitrostjo cca 50 km/uro. Rekreativni tekači tečejo cca 15 km/uro. Osnovna matematika nam pove, da medved teče malo več kot 3 x hitreje kot rekreativni tekač. Moja logika: počasnejši nikakor ne more ujeti hitrejšega ali v našem primeru, počasnejši nikakor ne more ubežati hitrejšemu (osnovna fizika). Moj zaključek: če bi medvedka želela napasti rekreativnega tekača, bi ga absolutno ujela in napadla.
 
Poročanje medijev: Medvedka je napadla 80-letno gospo in jo poškodovala (brez omembe poškodb). Gospo naj bi rešili sosedje. Naslednji dan so mediji poročali, da si je 80-letna gospa pri padcu poškodovala kolk. Moja logika: ko je gospa zagledala medvedko, se je hotela hitro umakniti na varno (vemo kaj naredi panika in strah). Ker noge pri starostnikih niso tako urne kot bi ljudje želeli, pa bistveno bolj nestabilne, je gospa padla. In, ker vemo, da ima starejša populacija krhkejše kosti, pri njih pride hitro do zlomov. Temu bi si drznila reči nesrečni slučaj. Kajti, še bi medvedka s šapo zadela gospo, bi zaradi udarca utrpela konkretne poškodbe (kakšne kremplje imajo medvedi, vemo), če ne kaj hujšega. Moj zaključek: če bi jo medvedka napadla, gospa žal ne bi preživela.
 
Moj splošni zaključek: mediji zdramatizirajo naslov in napišejo članek tako, da privabi čim večje število bralcev.
 
Volkovi: videla sem jih samo v živalskem vrtu. Ko sem hodila po bolj odljudnih krajih, sem domačine spraševala, če so kdaj videli volka v živo. Nisem našla človeka, ki bi ga videl. Slišali pa so jih "tuliti". Te živali so hudo plašne in se izogibajo človeka očitno v velikem loku. Rejci drobnice penijo, da jim volkovi koljejo drobnico. Možno, sem ter tja. Zakaj? Ker je drobnica sredi "ničesar". In to sama. Velikokrat sem študirala, kako jo lahko ljudje pustijo brez kakršnega koli varovanja. In obžalovala, da naključni izletniki ne vzamejo kakšno ovco. Morda bi se rejci potem malo zamislili, kaj delajo narobe hmmm. Očitno jih nihče ni podučil o varovanju. Obstaja. Ampak, dokler bodo zavarovalnice izplačevale škodo, ki so jo naredili "volkovi", toliko časa rejci ne bodo naredili nič za varovanje drobnice. Večinoma, si drznem trditi, da ovce v veliki večini pomorijo vaški psi, ki jih ljudje ponoči spustijo. Ker predvidevam, da zavarovalnica ne plača škode, ki jo naredejo psi, ampak samo škodo, ki jo naredijo volkovi, so pač krivi volkovi. Žalostno...
 
Drži, da sem "mestno dete" (trenutno že v letih). Pa kljub temu ne poznam gozdnih živali samo iz risank in pravljic, plišastih medvedkov, pa seveda grdih volkov, ki pojejo Rdečo kapico. Nekaj "divjih" živali poznam celo iz dokumentarnih oddaj.Kot otrok smo s starši hodili v naravo, gozdove, po Sloveniji. Oče mi je razložil, da se v gozdu ne vrešči, govori pa in, da se hodi glasno, da te gozdne živali slišijo, da se lahko umaknejo. Najbolj pa mi je ostalo v spominu, ko mi je povedal, da naj nikoli ne stopim med mamico in mladiča, sploh medvedko in njenega mladiča, ker so zelo zaščitniške do svojih mladičev. In, da ljudje nismo na jedilniku medvedov.
 
Sedaj pa še dogodek oz. "bližnje" moje srečanje z medvedko (to ni bila ta) z dvema mladičema izpred skoraj dveh desetletij.
 
Službeno sem prišla na gradbišče, ki je bilo blizu pobočja, katerega je pokrival (bolj redek) gozd. Stopila sem iz avta in bila nemalo presenečena, zakaj cca 25 gradbenih delavcev stoji mirno in tiho (vedela sem, da takšnega sprejema nisem bila jaz deležna). Ko sem vprašala najbližjega delavca, kaj se dogaja, mi je samo s prstom pokazal v smeri pobočja. Z očmi sem sledila smeri njegovega prsta. Kaj sem zagledala? Cca 15 - 20 m stran, še vedno na gradbišču, medvedjega mladička, kako je hlačal k mami, ki je bila oddaljena od nas cca 50 m ter opazovala malega, ki je hitel k njej. Drugi mladiček je bil blizu medvedke, cca 2 m oddaljen od nje. Ko je še "mali gradbiščni firbec" prišel do medvedke, so vsi trije odhlačali po pobočju navzgor in v gozdu izginili iz našega vida. Šele takrat so delavci oživeli (z mano vred). Povedali so, da se je približal ljudem samo "mali gradbiščni firbec". Medvedka in drugi mladič sta cel čas bila tam, kjer sem ju zagledala že na začetku. Priznam, fascinirali sta me dve stvari. Prva je bila, da so se pobje obnašali tako, kot je treba in, niso ziritirali medvedke. Druga stvar, ki me je fascinirala pa je bila, kako je medvedka mirno opazovala dogajanje, čeprav sem vedela, da bi v sekundi napadla, če bi ji kdo ogrozil mladiča. Bolj kot strah, sem občutila spoštovanje - do prisotnih moških in do medvedke.
 
Moj zaključek: v vseh državah, kjer imajo divje živali, podučijo ljudi, kako se primerno obnašati ob srečanju z njo. Pa pri nas? Še nisem opazila, da bi kaj naredili v tej smeri. Po liniji najmanjšega odpora : odstrel! Žalostno...

Nekoč, nekje (tudi pisca se žal ne spomnim) sem prebrala : Najbolj krvoločna zver na svetu je človek! Žal se strinjam...
 
Lep pozdrav,
Desa JosipovićFoto: Pixabay (simbolična)
Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.