29.06.2016

Najpogostejše zmote: 1. del - kaj je res, kaj ni?

V preteklih letih se je vzgoja psov zelo spremenila. Ovrgli smo marsikaj, kar je še do nedavnega veljalo za osnovo pri ravnanju s psi. Danes vemo, da lahko psa vzgojimo z ljubeznijo in potrpljenjem, namesto z drilom in pritiskom. Vseeno pa še vedno obstajajo različne zmote. V prvem delu bomo predstavili pet najpogostejših.

 

1. ZMOTA: "Starejši pes nikoli ne bo napadel mladiča."

 

Mnogi skrbniki pasjih mladičev brezskrbno pustijo, da ima njihov psiček stik z vsakim psom, ne da bi prej preverili, ali je odrasli pes prijazen ali ne. Prepričani so namreč, da je mladiček varen, ker ima tako imenovano naravno zaščito. Gre za klasično zmoto in neodgovorno skrbnikovo ravnanje. Res je, da so mladiči pred napadom odraslega psa varni, ampak to velja le v lastnem krdelu, ne pa v stiku s tujimi psi. Poleg tega je znano, da nima vsak pes tako imenovanega ugriza z zavoro, zato lahko mladiča popade "na polno". Preden bomo torej svojemu mladiču dovolili stik z odraslim psom, najprej vprašajmo, ali je ta do vrstnikov prijazen.


2. ZMOTA: "Pes potrebuje trdo roko."

 

"Psu je treba vsak dan znova pokazati, kdo je šef v hiši," je stavek, ki ga, žal, še vedno slišimo, ko se skrbniki pogovarjajo med seboj ali pa drug drugemu delijo nasvete. Še vedno je veliko ljudi, ki verjamejo, da pes potrebuje trdo roko. To pa seveda ni res. Ostrine in strogosti pri vzgoji psov pa nikakor ne smemo zamenjevati z doslednostjo. Povsem razumljivo je, da mora pes razumeti, kaj od njega hočemo. Potrebuje trdno osnovo, da ve, kako naj se obnaša. Študije dokazujejo, da je pri psih, ki jih vzgajamo na podlagi njemu razumljivih pravil, veliko manj stresa. Takšni psički pač vedno vedo, pri čem so. Pravila pa moramo psu postavljati z ljubeznijo, potrpljenjem, a hkrati dosledno. S takšnim ravnanjem bo pes v nas videl zanesljivega partnerja, pri katerem natančno ve, kje je njegovo mesto. Psu torej nikakor ni treba stalno dokazovali, kdo je njegov šef.


3. ZMOTA: "Pes to zna, ampak trenutno noče narediti."

 

Če se pes na povelje noče usesti, mnogi skrbniki menijo: "Moj pes to zna, ampak v tem trenutku tega noče storiti, nič hudega." Takšno mnenje je napačno. Od svojega štirinožnega spremljevalca moramo zahtevati, da bo izpolnil naše povelje. Pri tem je vseeno, ali mu je to všeč ali ne. Predstavljajmo si, kako bi bilo v neki nevarni situaciji, na primer ob zelo prometni cesti, ko se pes na povelje ne bi usedel, ampak bi stekel pod avto. Ko psu nekaj poveljujemo, moramo vztrajati, da bo želeno naredil. Tudi v tem primeru je nujna doslednost.


4. ZMOTA: "Psi nimajo nič drug proti drugemu."

 

Mnogi pasji skrbniki so prepričani, da lahko svojega štirinožca povsem brez skrbi pustijo, da se igra z drugimi psi. Ne moti jih, da se pri tem "prijateljsko" ruvajo. Ampak takšna igra se lahko kaj hitro spremeni v resen spopad. Zgodi se lahko tudi, da se več psov spravi na enega in gre za tako imenovani pasji mobing. Pomembno: ko igra postane groba, jo moramo takoj prekiniti. Igro našega psa z drugim(i) moramo vedno skrbno nadzorovati in po potrebi pravočasno ukrepati.


5. ZMOTA: "Če gre pes skozi vrata pred nami in če leži na kavču ali fotelju, postane prepričan, da je šef."

 

Če gre naš pes skozi vrata pred nami, nikakor ne bo dobil občutka, da je postal glavni v hiši. Je preprosto nestrpen in komaj čaka, da bo šel z nami na sprehod. In to je vse. Seveda pa je smiselno, da gremo skozi vrata najprej sami, da preverimo, ali je zunaj vse v redu. Tudi če pes leži na kavču ali fotelju, zato ne bo postal šef. Takoj pa moramo ukrepati, če bo renčal, ko se bomo hoteli tja usesti tudi sami ali ko bomo hoteli, da kavč zapusti.

Ne spreglej: Najpogostejše zmote: 2. del - kaj je res, kaj ni?

 

Avtor: Rok Šolar

Foto: Shutterstock

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.