Ne poznate izvora svojega psa? Grozijo vam visoke kazni!

Ali ste vedeli, da je potrebno imeti ob registraciji psa tudi podatke o njegovem izvoru? Poenostavljeno to pomeni, da morate poznati številko mikročipa psice, ki je skotila psa, ki ste ga kupili ali posvojili. Če vaš pes ni registriran in ne poznate njegova izvora, vam grozijo visoke kazni. Neuradni podatki kažejo, da v Sloveniji slaba četrtina psov še vedno nima urejene dokumentacije in je brez čipa. Glede na zaostrene ukrepe v zadnjih letih in tudi vse večji ozaveščenosti ljudi, je to res velik odstotek.

Po veljavnih pravilih gredo lahko mladiči iz legla pri 8 tednih starosti, čipirani pa morajo bit najkasneje pri treh mesecih starosti. Velik problem predstavljajo predvsem psi, ki jih kupci prevzemajo na bencinskih servisih ali na parkiriščih in prihajajo iz različnih t.i. "pasjih farm" ali od preprodajalev. V večini primerov se (kljub drugačnim zagotovilom) namreč izkaže, da ti psi niso čipirani, niti nimajo veljavnega potnega lista - kupci pa pogosto ne vedo, kaj je v tem potnem listu sploh vpisano. Takšen nepremišljen nakup se lahko kupcu hitro maščuje tudi zato, ker se v na videz zdravem psu zlahka skrivajo zametki bolezni, katerih zdravljenje lahko občutno preseže ceno zdravega mladiča iz preverjenega legla. A to je že druga tema, o kateri smo na našem portalu že veliko pisali.


Zakonodaja torej zahteva označevanje psa z mikročipom, od leta 2015 pa je ob registraciji potrebno navesti tudi številko čipa njegove matere. Namen tega pravila je v tem, da bi mladiči do osmega tedna ostali v leglu pri mami, zato da so mladiči dobro oskrbljeni, da ne gredo prezgodaj od mame in da novi lastniki dobijo zdrave ter oskrbljene mladičke. Če ste kupili ali posvojili psa pri odgovornemu prodajalcu, bo veliko dela najverjetneje opravil že on sam. Če je pes posvojen iz zavetišča, se kot izvor psa šteje zavetišče.

Ne glede na to, ali boste kupili ali posvojili psa, zakon nalaga, da mora pristojna veterinarska organizacija ob prijavi psa v centralni register psov vnesti tudi podatke o izvoru psa, če je ta skoten po 1. januarju 2015. To pomeni, da je ob registraciji psa nujen podatek o materi oz. številka njenega mikročipa, s tem pa bo pes po predpisih in brez predvidenih sankcij postal vaš polnopravni družinski član. Če ne boste imeli podatka o materi, psa ne boste mogli registrirati brez težav. Veterinar bo v tem primeru v register zabeležil, da je dokumentacija pomanjkljiva in kaj kmalu se bo lahko zgodilo, da vam bodo inšpektorji napisali kazen v višini najmanj 400 evrov, temu pa lahko sledijo še mnoge druge nevšečnosti.

Izvor psa se za pse, skotene v Republiki Sloveniji, izkazuje s številko mikročipa ali druge označitve matere psa. Če je pes posvojen iz zavetišča, se kot izvor psa šteje zavetišče. Pri trgovanju, uvozu ali nekomercialnem premiku psa se izvor psa izkazuje s predpisanim dokumentom, ki spremlja žival.

Zakon o zaščiti živali


Posebej pozorni morate biti posvojitelji živali, saj se lahko zgodi, da izvor matere vedno ni jasno znan. Tudi psi psih, posvojenih iz zavetišča največkrat ni mogoče določiti izvora, zato so v zavetišču v ta namen tudi predpisani postopki za izolacijo novo sprejete živali. Psi, ki na nov dom čakajo v zavetiščih so sicer cepljeni, nezamenljivo označeni in imajo Evropski potni list. Prepis skrbništva na posvojitelja uredi osebje zavetišča. S posvojitvijo živali iz zavetišča tveganja, da bi šlo v nadaljevanju karkoli narobe, skorajda ni.

Foto: Depositphotos

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.