Nevsakdanje vedenje psa je lahko pokazatelj (tudi resne) bolezni

Čeprav se skrbniki in ljubitelji psov z njimi pogosto pogovarjamo, komuniciramo na tak ali drugačen način, pa nam naši ljubljenčki vendarle vsega ne znajo povedati. Na primer, če jih kaj boli. Nam pa to pokažejo, če jih opazujemo ali smo nanje dovolj pozorni.


Svojega psa prav vi najbolje poznate, zato takoj in tudi najbolje veste, kdaj se obnaša drugače, kot navadno. Pa tudi to, kakšno to obnašanje je; bodisi brezvoljnost, povečanje ali zmanjšanje pitja, opravljanja potrebe, zmanjšanje apetita, pa tudi zmanjšanje želje po gibanju in igranju, daljše poležavanje. Vsakršno vedenje vašega psa, ki je drugačno kot ponavadi, je vsekakor opozorilo, da je psa potrebno podrobneje opazovati. Pri nekaterih znakih je potrebno takoj oziroma čimprej obiskati veterinarja, saj bi vsakršno odlašanje poslabšalo zdravje psa, včasih celo lahko ogrozilo njegovo življenje.

 

Poleg očitnih znakov, kot so napad, krči, napihnjen trebuh, poškodbe, krvavitve ipd. pa je potrebno biti pozoren tudi na tiste manj očitne znake. Torej na tiste, ki na prvi pogled ne delujejo grozeče, pa so kljub vsemu lahko znak, da je zdravje našega ljubljenčka ogroženo. Vsekakor je eden prvih pokazateljev, da nekaj s psom ni v redu to, da je apatičen, brezvoljen in tih. Včasih pa so psi, ki jih kaj boli, nasprotno zelo nemirni, prestrašeni, zmedeni ali se celo tresejo.


Če se pes nikakor noče uleči, ko pa to stori, dviguje glavo, ima lahko težave z dihanjem. Pretirano pretegovanje sprednjih ali zadnjih tačk je lahko znak bolečin v trebuhu. Prav tako iskanje trave, ki jo želijo pojesti, da bi si pomagali. Kljub še vedno splošno veljavnemu prepričanju skrbnikov, da si bodo psi s tem pomagali, pa jim je to dobro preprečiti. Predvsem psi, ki so že prej kdaj imeli želodčne težave, imajo zato lahko želodec bolj občutljiv in trava v njem bi vse skupaj lahko samo še poslabšala.


Vsakršne spremembe v prehranjevanju in izločanju pri našem psu so potrebne naše pozornosti in ponavadi tudi obiska veterinarja. Tako je bruhanje psa lahko posledica zastrupitve, živčnosti, tudi alergije. Če pa je bruhanje  podobno iztrebkom, ali pa krvavo, podobno kavi, je nujno čimprej priti do veterinarja, saj je lahko takšno bruhanje posledica črevesne blokade.


Tudi driska ima pri psu lahko različne vzroke. Lahko je posledica spremenjene prehrane, netolerance na določeno hrano, infekcije, parazitov, tudi zastrupitve. Kri v blatu, pri čemer pes tudi bruha in je vročičen, pa zahteva takojšen obisk veterinarja.


Na splošno velja, da pes, ko zboli, izgubi apetit. Ne le pomanjkanje apetita in žeje, tudi povečanje tega je lahko znak, da nekaj ni v redu. Pri endokrinih boleznih se lahko pojavi povečanje apetita. Povečanje žeje pa je lahko znak ledvičnih bolezni ali diabetesa, ki ju navadno spremlja tudi povečano uriniranje.


Če pes urinira pogosto, včasih tudi samo par kaplic, ga boli v trebušnem predelu, v urinu pa opazimo celo kri, je to verjetno posledica urinarne infekcije, lahko tudi kamnov. Pri tem je dobro čimprej obiskati veterinarja, da se infekcija iz mehurja ne razširi še na ledvica.


Če pes kašlja, se je lahko prehladil oziroma ima gripo. Lahko pa je vzrok še resnejši; pes ima lahko v grlu tujek, tumor ali celo srčno bolezen. Slednja je pogosto vzrok za kašljanje psa po naporu ali ponoči.


Tudi spremembe barve dlesni pri psih lahko kažejo na resnejše zdravstvene težave. Dlesni, ki so temno roza barve, so dlesni zdravega psa. Če so dlesni blede, je to lahko znak slabe cirkulacije, šoka ali celo anemije. Svetlo rdeče dlesni lahko kažejo na zatrupitev z ogljikovim monoksidom, pomodritev dlesni ali jezika pa pomenijo pomajkanje kisika, ki je lahko za psa usodno. 

 

V kolikor psu iz gobčka smrdi ali pa nenadoma odklanja hrano ali pri npr. igri z žogo kaže znake nenadne bolečine, lahko posumimo na probleme z zobmi in dlesnimi.


Ko opazimo da z našim psom nekaj ni v redu, ukrepajmo. Najmanj, kar lahko storimo je, da smo nanj pozorni in za nasvet pokličemo veterinarja, ki nam bo dal nadaljnje napotke. V nekaterih primerih pa moramo psa takoj odpeljati k veterinarju, saj mu s tem lahko rešimo življenje.


Vsekakor našemu pasjemu prijatelju nudimo pomoč in obisk veterinarja z zdravljenjem, pa tudi naša tolažba v obliki božanja in lepe besede bo doprinesla k hitrejšemu okrevanju našega ljubljenčka.

 

Jasna Vukovič

Foto: Shutterstock

 

Ne spreglej: Več koristnih informacij o zdravju psa

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.