Ocena telesnega stanja psa

Ocena telesnega stanja psa (ang. Body Condition Score - BCS) je številčna ocena, ki se uporablja za oceno telesnega stanja oziroma količine telesne maščobe pri psih in tudi pri mačkah. Gre za koristno orodje, s katerim veterinarji in skrbniki psov ugotovijo, ali je pes presuh, pretežak ali ima ustrezno težo glede na njegovo pasmo in velikost. Sistem BCS je pogosto uporabljen v veterinarski praksi kot subjektivno orodje za spremljanje in ohranjanje splošnega zdravja in dobrega počutja psov. Telesno stanje ocenimo z vizualnim pregledom in otipom psa, saj samo teža ni pokazatelj zdravega telesnega stanja. Pri ocenjevanju se uporablja 9-točkovni sistem, pri katerem ocena 1 označuje shujšanega in izčrpanega psa, 9 pa ekstremno debelega. Pokazatelji, ki jih uporabimo za ocenjevanje, so rebra, pas in trebuh psa. To pomeni, da bo lepo grajen pes imel rebra, ki jih je mogoče z lahkoto začutiti, pas, ki ga lahko vidite, če opazujete od zgoraj, in trebuh, ki se, ko ga opazujemo s strani, zmanjšuje za prsnim košem. Vsaka ocena ustreza drugačnemu stanju telesa:

 

1. IZČRPAN - izjemno shujšan, brez ali skoraj brez telesne mase in izstopajoče kosti 

2. ZELO SUH -  shujšan, z minimalno telesno maščobo in otipnimi rebri

3. SUH - rahlo presuh, vsa rebra so še otipljiva, a manj vidna

4. NORMALNA TEŽA - rebra so enostavno otipna in je vidno zoženje pasu pri pogledu od zgoraj

5. PRETEŽAK - plast maščobe prekriva rebra, in pas je manj vidno zožen

6. ZMERNO DEBEL - odvečni maščobni oblogi nad rebri in ob osnovi repa

7. DEBEL - obilno prekrivajo maščobe rebra, osnova repa in vrat

8. ZELO DEBEL - obilne maščobne obloge pokrivajo celotno telo, kar otežuje otipavanje kosti

9. EKSTREMNO DEBEL - z obilnimi maščobnimi oblogami, ki že omejujejo gibanje

 

Idealno bi večina psov morala imeti oceno med 4 in 5, kar pomeni, da imajo optimalno količino telesne maščobe glede na svojo pasmo in velikost ter ohranjajo dobro splošno zdravje. Vendar je pomembno vedeti, da primerna ocena lahko nekoliko odstopa glede na pasmo in individualne značilnosti. Redno spremljanje telesna teže vašega psa in ustrezno prilagajanje prehrane in telesne aktivnosti lahko pomaga, da ostanejo v zdravem razponu teže in se izognejo težavam, povezanimi s prekomerno telesno težo. Če niste prepričani glede telesnega stanja vašega psa, se posvetujte z veterinarjem za nasvete in priporočila. Veterinar vam lahko pokaže, kako uporabljati tabelo z ocenami telesnega stanja psov.

 

Priporočljivo je že pri mladiču preverjati težo in postavo, ter ju redno spremljati, da se bo razvil v zdravo odraslo žival. Če nimate tehtnice prilagojene velikosti mladiča enostavno psa stehtate tako, da z njim v naročju stopite na navadno tehtnico in odštejete svojo težo. Ob naslednjem obisku veterinarja se seznanite z oceno telesnega stanja vašega psa. 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: First Vet

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.