31.03.2018

Otrok posvojil pasjega starčka, ki je slep in gluh

Današnja navdihujoča zgodba prihaja iz zavetišča v zvezni državi Iowa. 14-letni Shay je bil predan v zavetišče, saj njegovi skrbniki zanj niso želeli več skrbeti. Pes je za rešetkami ostal dolge štiri mesece. Kljub hudi bolezni dlesni in zobovja in temu, da je gluh in slep na eno oko, nikoli ni izgubil volje do življenja. Glede na njegovo starost in navedene "hibe" sodi v eno tistih skupin, za katere praviloma ni veliko zanimanja potencialnih posvojiteljev.

 

 

 

A prišel je tudi njegov človek. Dečku je ime Tristan in takoj, ko je zagledal Shaya je padla odločitev. "Temu psu bom polepšal preostanek življenja," je bil odločen fant. Osebje v zavetišču mu je podalo natančna navodila, kako skrbeti za takega psa.

 

 

Ima namreč posebne potrebe: "Veliko je spraševal o tem, kaj Shay potrebuje, na kaj naj bo pozoren na sprehodih, kako naj ga hrani. Vse skupaj si je skrbno zapisoval. V telefonu si je celo označil dneve, ko mora iti k veterinarju na kontrole," je medijem pripovedoval delavec v zavetišču.

 

 

"Kljub temu, da je zelo mlad je dokazal, da se bo skrbi za novega pasjega prijatelja posvetil z vso predanostjo. Rekel bi, da razmišlja bolj odgovorno, kot marsikateri odrasli," je še dodal.

 

 

Zakaj posvajati starejše pse?

 

Nikakor ne drži predsodek glede starejših psov, ki so na voljo za posvojitev, da naj bi bili problematični in naj bi imeli vedenjske težave. Starejši psi ponavadi izgubijo svoj dom zaradi njihovih lastnikov, ki so bodisi umrli, ali pa več ne morejo ali celo ne želijo skrbeti zanje. Ti psi v večini primerov nimajo težav z adaptacijo v novo okolje, prav tako ne z spremembo svojih navad. Prednost starejših psov v primerjavi z mlajšimi je tudi ta, da lahko ocenimo njihov karakter, ki se je do tistega časa izrazil. To pa še zdaleč ne pomeni, da starejšega psa ni mogoče prevzgojiti, ali spremeniti njegove navade.

 

Povezane vsebine:

 

Ste za 'drugačno' posvojitev psa?

Psi s 'posebnimi potrebami' živijo enako brezskrbno življenje!

Tudi invalidni psi si zaslužijo dostojno življenje!

 

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.