21.10.2016

Par besed o lisici in odgovornem skrbništvu

"Za zdaj si zame samo majhen deček, čisto tak kot sto tisoč drugih dečkov. In jaz te ne potrebujem. In ti mene še manj. Zate sem samo lisica med sto tisoč drugimi lisicami. Če pa me udomačiš, bova drug drugega potrebovala. Ti boš zame edini na svetu. Jaz bom zate edina na svetu."

 

Tako lisica pripoveduje Malemu princu o udomačitvi. Verjetno se sprašujete kakšno povezavo ima udomačitev z odgovornim skrbništvom. Lisica pravzaprav pripoveduje prav o temu. Namreč, ko se odločimo posvojiti neko žival jo s tem udomačimo. Ponudimo ji svoj dom, ki postane tudi njen dom, njeno varno okolje. Po drugi strani pa tudi žival udomači nas. Marsikateri skrb ikzna povedati, da si je pravzaprav žival izbrala njega in to je še kako res. Živali čutijo, vidijo in se tudi same odločijo pri komu želijo živeti in komu želijo popolnoma zaupati. Vendar najhuje je, ko je to zaupanje izdano. Ko se človek po nekaj letih skupnega bivanja odloči, po navadi iz precej banalnega razloga, da mu je žival preprosto odveč.

 

Živali se tako v trenutku podre cel svet, svet, ki je bil zanjo vse. Najhuje je če pristane na cesti, sama, izgubljena in prepuščena usodi, zase namreč ni sposobna poskrbeti, pa naj bo to kuža, muca, zajček ali katerikoli drugi ljubljenček. Tisti, ki imajo veliko srečo, pristanejo v rokah ljudi, ki jim je mar, a na žalost mnogo zapuščenih ljubljenčkov, ki so postali človeku odveč, doživi kruto usodo. Torej prva in ključna točka odgovornega skrbništva je zavedanje, da žival posvajamo za vedno, do konca njenega življenja. Če nismo prepričani ali smo sposobni skrbeti za žival, do konca njenih dni, se za posvojitev preprosto ne odločimo. Šele, ko smo prepričani, da bomo za žival primerno poskrbeli, se lotimo posvojitve. Prav iz tega vzroka se živali nikoli in nikdar ne poklanja kot darilo, še posebno ne otroku. Otrok se še ne zaveda odgovornosti, ki jo prinaša žival. Torej odločitev za žival, novega družinskega člana, je mnogo več kot darilo za rojstni dan ali Novo leto. Posvojitev živali naj bo družinska odločitev, strogo premišljena in sprejeta s strani vseh članov družine.

 

Druga stvar, ki se je mora skrbnik živali zavedati, je da žival, prav tako kot človek, lahko zboli. Zavedati se moramo, da so s primerno oskrbo povezani tudi določeni stroški. Torej, ko žival zboli jo peljemo k veterinarju in je ne zdravimo na lastno pest, s "človeškimi" zdravili, kajti to je lahko zanjo tudi usodno. Žival tudi ostari, takrat potrebuje posebno oskrbo, primerno prehrano in prostor, kjer lahko v miru preživlja jesen svojega življenja. Seniorčki so še posebej navezani na svojega človeka, saj se zavedajo, da so še toliko bolj odvisni od njega, prav zato so seniorčki še bolj vdani in hvaležni za vso ljubezen, ki so je deležni. Tretja pomembna točka je primeren prostor in prehrana. Živali potrebujejo sebi primerno, kvalitetno prehrano in dovolj velik, svetel prostor, primeren svoji vrsti. Vsekakor pes na verigi ni primer odgovornega skrbništva. V 21. stoletju je čas, da na živali nehamo gledati kot na lastnino, alarmno napravo ali odganjalca glodalcev. Če potrebujemo alarmno napravo, potem gremo v najbližjo trgovino z orodjem in si jo nabavimo. Dolgoročno je to tudi ceneje. Alarmne naprave namreč ni potrebno hraniti, peljati k veterinarju in podobno. Za žival si je nasprotno z alarmno napravo ali elektronskim odganjalcem glodalcev potrebno vzeti čas, hkrati pa se je potrebno zavedati, da si za tisto kar posvojiš ali kakor pravi lisica udomačiš, odgovoren, za vselej.


"Zaradi časa, ki si ga žrtvoval, je tvoja vrtnica tako dragocena. Zaradi časa ki sem ji ga žrtvoval,…." je ponovil Mali princ, da bi si zapomnil. "Ljudje so to resnico pozabili." je rekla lisica. "Toda ti je ne smeš pozabiti. Za vedno si odgovoren za tisto kar si udomačil. Odgovoren si za svojo vrtnico…"


Citati iz knjige Mali princ.
Napisala: Sara Kump
Foto: Pixabay

 

Pisma bralcev na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje bralcev in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.