0
0,00 €

Par besed o lisici in odgovornem skrbništvu

"Za zdaj si zame samo majhen deček, čisto tak kot sto tisoč drugih dečkov. In jaz te ne potrebujem. In ti mene še manj. Zate sem samo lisica med sto tisoč drugimi lisicami. Če pa me udomačiš, bova drug drugega potrebovala. Ti boš zame edini na svetu. Jaz bom zate edina na svetu."

 

Tako lisica pripoveduje Malemu princu o udomačitvi. Verjetno se sprašujete kakšno povezavo ima udomačitev z odgovornim skrbništvom. Lisica pravzaprav pripoveduje prav o temu. Namreč, ko se odločimo posvojiti neko žival jo s tem udomačimo. Ponudimo ji svoj dom, ki postane tudi njen dom, njeno varno okolje. Po drugi strani pa tudi žival udomači nas. Marsikateri skrb ikzna povedati, da si je pravzaprav žival izbrala njega in to je še kako res. Živali čutijo, vidijo in se tudi same odločijo pri komu želijo živeti in komu želijo popolnoma zaupati. Vendar najhuje je, ko je to zaupanje izdano. Ko se človek po nekaj letih skupnega bivanja odloči, po navadi iz precej banalnega razloga, da mu je žival preprosto odveč.

 

Živali se tako v trenutku podre cel svet, svet, ki je bil zanjo vse. Najhuje je če pristane na cesti, sama, izgubljena in prepuščena usodi, zase namreč ni sposobna poskrbeti, pa naj bo to kuža, muca, zajček ali katerikoli drugi ljubljenček. Tisti, ki imajo veliko srečo, pristanejo v rokah ljudi, ki jim je mar, a na žalost mnogo zapuščenih ljubljenčkov, ki so postali človeku odveč, doživi kruto usodo. Torej prva in ključna točka odgovornega skrbništva je zavedanje, da žival posvajamo za vedno, do konca njenega življenja. Če nismo prepričani ali smo sposobni skrbeti za žival, do konca njenih dni, se za posvojitev preprosto ne odločimo. Šele, ko smo prepričani, da bomo za žival primerno poskrbeli, se lotimo posvojitve. Prav iz tega vzroka se živali nikoli in nikdar ne poklanja kot darilo, še posebno ne otroku. Otrok se še ne zaveda odgovornosti, ki jo prinaša žival. Torej odločitev za žival, novega družinskega člana, je mnogo več kot darilo za rojstni dan ali Novo leto. Posvojitev živali naj bo družinska odločitev, strogo premišljena in sprejeta s strani vseh članov družine.

 

Druga stvar, ki se je mora skrbnik živali zavedati, je da žival, prav tako kot človek, lahko zboli. Zavedati se moramo, da so s primerno oskrbo povezani tudi določeni stroški. Torej, ko žival zboli jo peljemo k veterinarju in je ne zdravimo na lastno pest, s "človeškimi" zdravili, kajti to je lahko zanjo tudi usodno. Žival tudi ostari, takrat potrebuje posebno oskrbo, primerno prehrano in prostor, kjer lahko v miru preživlja jesen svojega življenja. Seniorčki so še posebej navezani na svojega človeka, saj se zavedajo, da so še toliko bolj odvisni od njega, prav zato so seniorčki še bolj vdani in hvaležni za vso ljubezen, ki so je deležni. Tretja pomembna točka je primeren prostor in prehrana. Živali potrebujejo sebi primerno, kvalitetno prehrano in dovolj velik, svetel prostor, primeren svoji vrsti. Vsekakor pes na verigi ni primer odgovornega skrbništva. V 21. stoletju je čas, da na živali nehamo gledati kot na lastnino, alarmno napravo ali odganjalca glodalcev. Če potrebujemo alarmno napravo, potem gremo v najbližjo trgovino z orodjem in si jo nabavimo. Dolgoročno je to tudi ceneje. Alarmne naprave namreč ni potrebno hraniti, peljati k veterinarju in podobno. Za žival si je nasprotno z alarmno napravo ali elektronskim odganjalcem glodalcev potrebno vzeti čas, hkrati pa se je potrebno zavedati, da si za tisto kar posvojiš ali kakor pravi lisica udomačiš, odgovoren, za vselej.


"Zaradi časa, ki si ga žrtvoval, je tvoja vrtnica tako dragocena. Zaradi časa ki sem ji ga žrtvoval,…." je ponovil Mali princ, da bi si zapomnil. "Ljudje so to resnico pozabili." je rekla lisica. "Toda ti je ne smeš pozabiti. Za vedno si odgovoren za tisto kar si udomačil. Odgovoren si za svojo vrtnico…"


Citati iz knjige Mali princ.
Napisala: Sara Kump
Foto: Pixabay

 

Pisma bralcev na spletnem portalu Pes moj prijatelj izražajo osebno mnenje bralcev in ne odražajo nujno stališča urednikov portala.

V SLOVENIJI NAJPOGOSTEJŠI NEMŠKI OVČAR!

  • Vsaka sedma slovenska družina ima hišnega ljubljenčka, najpogosteje psa. Prijavljenih jih je 220.000. Slovenci imamo najraje nemške ovčarje.

Zadnji oglasi

Oddajo se: 14-letni Tor že 4 leta čaka na novo priložnost!
Tor bo letos star 14 let, v Zavetišču Ljubljana pa živi že zadnja 4 leta. Sicer je večji pes, ki z veseljem pokaže kakšen trik,...
Izgubljeni: Pogrešajo psičko Eono - najditelju ponujajo nagrado!
Pri zbiralniku vode v Dolnjih Slavečih (poleg Grada) je v nedeljo okrog 13. ure v gozdu izginila psička Eona (pasme trobarvni srbski gonič)...
Oddajo se: Dom išče osem malih razbojnikov in sedem starejših psov!
Če razmišljate o tem, da bi svoj dom pripeljali psa ali mačko, dobro razmislite tudi o tem, kaj prihod živali prinaša v...
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

O piškotkih

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov

Sejni piškotki

To so piškotki, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta.
'ngnSession' - glavni piškotek, ki vzdržuje sejo in se izbriše s potekom seje. Seja privzeto poteče po 2 urah
'OAID' - piškotek potreben za namene oglaševanja, ne shranjujemo nikakoršnih podatkov. Potreben je za preprečevanje podvojenih klikov ter dvojnega prikazovanja. Poteče po 1letu.
'ngnCookies' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede piškotkov
'ngnFacebook' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Facebook piškotkov
'ngnTwitter' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Twitter piškotkov
'ngnGoogle' - piškotek, ki si za 364 dni zapomne vaše nastavitve glede Google piškotkov


Več o piškotkih


 Dovoljeno

Facebook piškotki

Piškotki za Facebook vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Všeč mi je' in možnost komentiranja izdelkov in novic. Piškotek za to storitev nastavi facebook.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Twitter piškotki

Piškotki za Twitter vtičnike, ki med drugim vključujejo gumb 'Tweet' in možnost prikazovanja povezanih tweetov. Piškotek za to storitev nastavi twitter.com v primeru, da ste to stran že kdaj prej obiskali in poteče v 2 letih.


 Dovoljeno

Google piškotki

Vtičniki za Google+ platformo, ki vključuje +1 gumb. Piškotek za to storitev poteče po 6 mesecih.


 Dovoljeno