Pasje kolcanje

Kolcanje pri psih je fiziološki refleks, podobno kot pri ljudeh, ki nastane zaradi vračanja hrane iz želodca nazaj v požiralnik. Kolcanje je pogostejše pri pasjih mladičih in v večini primerov mine, ko pes odraste. Mišica zapiralka, ki zapira prehod med želodcem in požiralnikom, je pri pasjem mladiču še precej ohlapna in prehoda ne zapira tako trdno kot pri odraslem psu.

 

Na kolcanje lahko vplivajo še drugi dejavniki. Ko vaš štirinožni prijatelj prehitro je ali pije, zraven pogoltne še precej zraka, kar lahko tudi privede do kolcanja. V tem primeru mu poskusite hrano dajati počasi oziroma si pomagajte z vložkom za počasno hranjenje.  

 

Pogosto kolcanje pri psih povzroči tudi poskus odstranjevanja tujkov ali dražljajev iz dihalnih poti. Če sumite, da je vaš pes nekaj pogoltnil ali ima tujek v dihalnih poteh, se posvetujte s veterinarjem.

 

Psi lahko kolcajo tudi zaradi intenzivne igre, vzburjenosti ali stresa. Poskrbite za čim manj stresno okolje za vašega psa in mu nudite dovolj pozornosti. Tudi pomanjkanje tekočine lahko privede do kolcanja, zato poskrbite, da ima vaš pes vedno na voljo svežo vodo.

 

Kolcanje naj psov ne bi bolelo, prav tako v večini primerov ni nevarno. Največkrat traja par minut, a tudi če traja eno uro, to še ni razlog za skrb.

 

Če je kuža med kolcanjem dobro razpoložen in nima drugih težav ne bo potreboval obiska pri veterinarju. Če pa je kolcanje zelo pogosto, kuža pa je pri tem utrujen in nezadovoljen, vam priporočamo, da se posvetujete z veterinarjem.

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.