Pasme psov brez vonja

Vsa živa bitja imajo svoj vonj, kar seveda velja tudi za pse. Poznamo pa pasme, ki skoraj nimajo vonja tudi ko so mokre. Pri psih neprijeten vonj oddajajo kožne žleze, ki izločajo olje, pomembno za zdravo kožo in dlako. Pri nekaterih lovskih psih in pri tistih psih, ki živijo v razmerah nizkih temperatur, te žleze delujejo še bolj aktivno. To pomeni, da je tudi njihov vonj še izrazitejši. Dobra stran tega olja je, da ščiti žival pred mrazom in vlago. Pomembno je zavedanje, da vonj ni odvisen le od pasme psa, ampak tudi od skrbnika, kako skrbi za higieno in zdravje svojega psa.

 

Pasme psov, ki so znane po tem, da ob redni skrbi za higieno nimajo neprijetnega vonja:

Basenji: imajo zelo kratko, tanko in trdo dlako, ki ne zahteva veliko nege. Ti psi se čistijo sami, podobno kot to delajo mačke. Ta pasma nima skoraj nobenega vonja, dlaka pa ji ne izpada. 

Portugalski vodni pes: Ti psi so znani po tem, da nimajo močnega vonja in so priljubljeni tudi zaradi svoje nagnjenosti k samočiščenju. Priljubljeni so postali tudi zaradi svoje hipoalergene kodraste dlake, ki ne izpada. Kot že ime pove, obožujejo vodo in se odlično znajdejo pri vodnih aktivnostih.

Maltežan: Je hipoalergena pasma psa, ki običajno nima vonja. Vendar lahko njihove kratke noge in dolg kožuh zlahka pritegnejo umazanijo na njihovo belo dlako. Priporočljivo je krtačenje dva do trikrat na teden.

Bichon Frise: Z belo in puhasto dlako so pasma psov, ki spominjajo na plišastega medvedka. So pasma z dvojno dlako, ki zahteva redno nego in kopanje, da ohranijo svojo dlako čisto in sijočo. 

Shih Tzu: Čeprav imajo dolgo dlako, so Shih Tzui brez neprijetnega vonja, če se jih redno kopa in neguje.

Pudelj: Pasma je dolgodlaka, s podlanko, gosto dlako, vendar skoraj brez neprijetnega vonja. Njihova dlaka zahteva veliko nege, vključno s striženjem in kopanjem, zato se večina skrbnikov odloči za pasjega frizerja in profesionalne negovalne storitve. 

Whippeti: Ne oddajajo nobenega značilnega vonja po psih. Imajo kratko, tanko dlako, ki redko odpada in njihova nega vam ne bo vzela veliko časa. Priporočljivo jih je enkrat na teden skrtačiti, da odstranite odvečno dlako. 

 

Vonj se pri psih razlikuje glede na dejavnike, kot so prehrana, splošna higiena, zdravje in okolje, v katerem živi. Redno kopanje, čiščenje zob, pravilna prehrana in ustrezna nega lahko prispevajo k zmanjšanju vonja pri vseh pasmah psov.

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografija: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.