Pasme psov primerne za starejše skrbnike

Psi so znani po tem, da v naša življenja prinašajo veselje in družbo, ne glede na našo starost. Torej, če ste starejši in razmišljate, da bi si omislili psa preberite spodnji prispevek.

 

Ko se odločate za psa, morate upoštevati kar nekaj stvari:

 

  • Razmislite o svoji dejavnosti in ravni energije. Ne glede na to, ali ste precej aktivni, uživate v sproščenem sprehodu ali imate težave z mobilnostjo ali vzdržljivostjo, se lahko različne pasme ujemajo z vašim tempom.
  • Bodite pozorni na svoj življenjski prostor. Manjši psi potrebujejo manj prostora, medtem ko bodo večji psi potrebovali dodaten prostor. Pri velikosti psa je potrebno upoštevati tudi možnost njegovega nadzora. Boste lahko fizično skrbeli za velikega in močnega psa ter opravljali naloge, kot sta dviganje in sprehod z njim?
  • Starost psa je naslednji dejavnik, ki ga je treba upoštevati. Pomislite, ali želite posvojiti kužka ali starejšega psa. Preverite tudi pričakovano življenjsko dobo pasjega prijatelja.
  • Na temperament močno vpliva vzgoja psa, odvisen pa je tudi od genetike. Nekatere pasme so priznane kot bolj nežne in gostoljubne od drugih.
  • Pasma psa bo vplivala tudi na njegovo nego (pogostost kopanja, obrezovanja, striženja in ščetkanja).

 

Naj vas vsi ti pomisleki ne obremenjujejo preveč. Obstaja več pasem psov, ki so primerni za starejše skrbnike zaradi nizke ravni energije, ljubeče narave in enostavnosti vzgajanja. Za vas smo zbrali 5 najbolj primernih in jih na kratko tudi opisali.

 

  • Cavalier King Charles španjel: Ta pasma je znana po svoji nežni, prijazni naravi in ​​ljubezni do druženja. So majhne velikosti, zato jih je enostavno »obvladati«. Prav tako so hitro učljivi osnov, zato ne zahtevajo veliko vadbe.

  • Pudelj: Pudlje poznamo v treh različnih velikostih, zaradi česar so dobra izbira za starejše skrbnike psov, ki želijo izbirati med različnimi velikostmi. So inteligentni, enostavni za treniranje in znani po svojih hipoalergenih plaščih.

  • Shih Tzu (Šicu): Ti majhni psi so znani po svoji ljubeči in zvesti osebnosti. Ne potrebujejo veliko vadbe in so zadovoljni s tem, da večino časa poležavajo s svojimi skrbniki.

  • Kodrasti bišon: Ti psi so znani po svoji igrivi in ​​ljubeči osebnosti. Enostavno jih je trenirati in ne zahtevajo veliko vadbe, zaradi česar so dobra izbira za starejše skrbnike.

  • Veliki angleški hrt (Greyhound): Čeprav so ti psi znani po svoji hitrosti in športnosti, imajo hrti dejansko zelo nizko raven energije in so zadovoljni s tem, da večino časa preživijo v spanju. So ljubeči in nežni psi, ki so odlični spremljevalci starejših skrbnikov psov.

 

 

Uredništvo Pes moj prijatelj

Fotografije: Dreamstime

Deli s prijatelji

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.